Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

Condorhuasi-Peru-2009 n In het donker achterop motor, door ruisend water.

Ver weg in het binnenland moet Zwerver naar het gehucht Condorhuasi. Hoe komt hij aan vervoer? Het is avond en donker in het dorpje waar hij net aankwam. Kent daar niemand. Raakt in rustieke eetgelegenheid in gesprek met geüniformeerde jonge dames. Daar gestationeerd om een overheidsproject te promoten. Iets met registratie en gezondheidszorg. Zij willen ook wel eens met iemand anders praten.
Kennen een verpleegkundige met een motorfiets. Misschien wil die Zwerver wegbrengen. Wordt snel gevonden. Na wat onderhandelen gaat hij akkoord. Vertrek in de ochtend om vijf uur. Hij moet om acht uur weer aan het werk in het ziekenhuis.
Een slaapplaats voor de nacht zou wel handig zijn. Kan ook, daar op de hoek. Een rommelige winkel van Sinkel. Bieden van alles, ook logies. Eigenaar wil met Zwerver op foto. Om op te hangen. Een van ver gekomen buitenlander, heel bijzonder. Een portret aan de muur waard: "Zwerver was here". Gaat niet door, we hebben geen camera.
Tegen vijf uur 's ochtends, Zwerver weer moederziel alleen buiten. In de duisternis. Zal die man wel komen? Doodse stilte. En dan, toch het geluid van een verre motor? Jawel, dat moet hem zijn, eerst zachtjes, dan wat sterker, daar is hij! Geen tijd verliezen. Achterop! In zwak maanlicht omhoog en omlaag, riviertjes doorkruisend, naar links en naar rechts. Penibel daar achterop met ook nog bagage. De riviertjes glinsteren onder hem, veel meer ziet hij niet.
We gaan omhoog en arriveren in donker Condorhuasi (huis van de condor). Man met motor snel terug. Zwerver op de trappen van de kerk. Zon aan de horizon, schijnt pal op de trappen. Wat een genot! Het gehucht ontwaakt. Hier en daar gaat een luik open. Kijk, iemand opent daar zijn winkel. Hem maar aanschieten, waar woont Zwervers contact? Dan blijkt dat niet alleen Zwerver observeert, de dorpelingen observeren ook hém. De winkelier wijst, en ja, daar komt Zwervers contact al aan lopen.


Zelf digitaal overheidszaken regelen

bibliotheek n Op 1 november start een nieuwe cursus Digisterker in de Bibliotheek in Oegstgeest.

Steeds meer zaken gaan tegenwoordig via internet. Ook de overheid wilt dat mensen zelf dingen online regelen. Of het nu gaat om het zoeken van werk, het aanvragen van huur- of zorgtoeslag of het doorgeven van een verhuizing. Nog niet iedereen weet hoe dat werkt. Speciaal voor mensen die hier nog niet zo handig mee zijn start de Bibliotheek in Oegstgeest de cursus 'Digisterker: werken met de e-overheid'.
In kleine groepen en onder begeleiding van docenten wordt er in eigen tempo stapsgewijs ervaring opgedaan met overheidssites.
De cursusdata zijn 1 november, 15 november, 22 november en 29 november van 10.00 tot 12.00 uur in de Bibliotheek in Oegstgeest. De kosten zijn € 15,00 voor leden van de Bibliotheek en € 20,00 voor niet-leden. Aanmelden voor deze cursus kan in de Bibliotheek en via www.bibliotheekbollenstreek.nl