Minderheid

Het heeft de afgelopen week in veel kranten gestaan: voor het eerst noemt meer dan de helft van de Nederlanders zichzelf in onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek niet-religieus. Dat is even schrikken voor mensen bij wie het geloof en de kerk erg belangrijk zijn in hun leven. Maar eigenlijk is het niet wonderlijk, iedereen ziet de groep religieus-betrokkenen de laatste jaren steeds verder krimpen. Ik ben eens in de cijfers gedoken om te kijken hoe dat in Oegstgeest zit. In ons dorp noemt 54,8 % zich nu als 'niet aangesloten bij een kerkelijke gezindte'. 45,2 is wel aangesloten. Dus ook hier zijn de religieuzen een minderheid geworden. Oegstgeest zit niet ver van het landelijke gemiddelde. Van de mensen die hier bij een kerk zijn aangesloten is 18,7 % Rooms Katholiek, 8,4% valt onder de Protestante kerken in Nederland en 2,8% noemt zich gereformeerd. Er worden nog wat kleine kerkgenootschappen genoemd waarbij de 1,3% moslim opvallend weinig is.

Ook onderzocht het CBS hoe vaak we naar de kerk gaan. In Oegstgeest gaat 12,2% regelmatig (tenminste eens per maand) naar de kerk. Dat zijn toch zo'n kleine tweeduizend dorpsgenoten die de zondagochtend niet gebruiken om naar een tuincentrum bij een buurgemeente te gaan, maar om naar de kerk gaan. Oegstgeest valt bij deze getallen niet bijzonder op. Het is tamelijk gemiddeld allemaal. We zijn een tikje minder kerkelijk dan het landelijke gemiddelde.
De betrokkenheid van mensen bij kerken neemt af. Dat gaat zo ook bij omroepen, politieke partijen en vakbonden. Het vreemde is wel dat er volgens mij nog een groot gebied ligt tussen kerkelijke mensen en atheïsten. Er zijn zoveel mensen wel op zoek naar zingeving die zeker geen atheïst zijn maar ook niet in het hokje 'kerk' passen. Het aantal zin-zoekende mensen groeit. Maar om hoeveel mensen het nou precies gaat, is moeilijk te zeggen. Ook voor Oegstgeest zijn daar geen cijfers van beschikbaar.
Ik vind wel dat de kerken in Oegstgeest, samenwerkend in de Raad van Kerken, oog moeten hebben voor juist die groep. Het huis-aan-huis bezorgde Oegstgeester Kerkblad, de OKe, probeert toegankelijk te zijn voor die groep.

Arjan de Kok