Afbeelding
Foto: Cathelijne Filippo

Bomenbeleid gemeente Oegstgeest wassen neus

Het staat er zo mooi in het bomenbeleid van de gemeente Oegstgeest: "Op weg naar een duurzaam en groen Oegstgeest in samenspraak met bewoners."

Wethouder Jan Nieuwenhuis verzekerde na de aanname van dit beleid in juni van dit jaar dat bomen die nog een lange levensduur voor zich hebben, zullen blijven staan. En dat zij niet gekapt worden voor bijvoorbeeld de aanleg van nieuwe rioleringen. Dat alles is deel van het zogenaamde participatiebeleid. Klinkt gezellig, een beetje als een idee uit de Luizenmoeder. De wethouder zei destijds: "We gaan in overleg met bewoners, de adviescommissie Groen en Natuur en Bomenbond Rijnland om gezamenlijk te bekijken of het nodig is dat bomen gekapt worden, of dat er andere oplossingen zijn die logisch en verantwoord zijn."

Nog geen vier maanden later gaan er in Nieuw Rhijngeest drie volstrekt gezonde bomen om. Van het gezellig klinkende participatiebeleid is niets te merken. De eerste keer dat omwonenden erover hoorden, was op het moment dat 's morgens vroeg de elektrische zaag de bomen om velde. "Opdracht van de gemeente", zei de bouwvakker die in de straat bezig was en impliceerde dat er nog meer om moesten. Hij stelde meteen gerust: "Er komen wel weer nieuwe voor in de plaats." En daar zit hem nou net het probleem. Want bomen zijn niet zomaar dingen. Bomen zijn levende wezens. Ze ademen net als wij, al ademen ze zuurstof uit in plaats van in. Ze zijn de longen van de aarde. En dat heeft de wijk zo vlak naast de A44 met al het erbij behorende fijnstof hard nodig. Zelfs in het bomenbeleid is dit terug te vinden: "Een boom is meer dan alleen een instrument waarmee we de openbare ruimte kunnen inrichten. Bomen zijn levende elementen die groeien, bloeien en zich voortplanten. Ook zijn ze uitwijkplaatsen en foerageergebieden voor flora en fauna, voor vogels, insecten en kleine zoogdieren (al dan niet beschermd). Bomen zijn de longen van ons dorp, ze produceren zuurstof en nemen kooldioxide op. Met hun bladeren houden ze fijnstof vast en water bij neerslag. Ze zorgen bij warm weer voor verkoeling door verdamping. Ze geven schaduw en vormen een microklimaat op zich. Mensen voelen zich prettiger in een groene omgeving met bomen."

Ze zorgen ook voor ons met hun zuurstof en beschutting

In het bomenbeleid wordt tot slot aangegeven dat de gemeente op een duurzame manier de openbare ruimte in wil richten. Er is natuurlijk weinig duurzaams aan het omkappen van bomen die nog geen tien jaar eerder zijn aangeplant. Het is gezien dit beleid dan ook volstrekt onbegrijpelijk dat er op zo een ondoordachte manier wordt omgegaan met de bomen in Nieuw Rhijngeest. Je kunt de ene boom niet vervangen door de ander. Dat is zoiets als een lastig huisdier een spuitje geven om er eentje te nemen die beter in het interieur past. Het duurt een tijd voor een boom tot wasdom komt. Een nieuw boompje heeft niet hetzelfde microklimaat als een grote boom.

Wat weinig mensen weten is dat bomen onderling zelfs kunnen communiceren. Dit wordt het World Wood Web genoemd en werd aangetoond door onderzoek van Susan Simons van de Universiteit van British Columbia. De wortels van bomen en planten staan met elkaar in verbinding via een fijner en dichter netwerk van de wortels van schimmels. Via dit netwerk wordt informatie uitgewisseld. Van bomen is bekend dat ze CO2 (koolstofdioxide) omzetten in O2 (zuurstof). Naar gelang de behoefte, wordt deze CO2 via dit wortelstelsel getransporteerd naar de boom die het het hardst nodig heeft. Bomen zijn onderling verbonden. Ze zorgen dus voor elkaar, maar ze zorgen ook voor ons met hun zuurstof en beschutting. Wordt het niet eens tijd dat wij hetzelfde voor hen doen, en zaken als vooruitgang, bouwgemak, plak op auto's en boomluis niet langer zien als redenen voor het dood maken van voelende, wetende, levende wezens?

Cathelijne Filippo

Afbeelding