Afbeelding
Foto:

In memoriam Truus Schalekamp

herinneren n Op dinsdag 16 oktober overleed Truus Schalekamp. Zij was zeer bekend in Oegstgeest, en heeft zich op heel veel gebieden met warmte voor de medemens ingezet. Op zaterdag 20 oktober werd zij bij het Groene Kerkje begraven.

Truus Schalekamp werd geboren op 27 april 1933 in Pernis. Als kind maakte ze een moeilijke tijd door toen ze noodgedwongen een aantal jaren in een kindertehuis moest verblijven. Mede vanwege haar glutenallergie, waar indertijd nog niemand van op de hoogte was, moet het verplicht brood eten een ramp zijn geweest. Later werd ze voorzitter van de landelijke vereniging van Coeliakiepatiƫnten, die uitgroeide van klein clubje tot een vaste gesprekspartner met de overheid, en zelf internationale partners.

Truus Schalekamp was medeoprichter en later ook voorzitter van de SWOO

Na haar studie fysische geografie in Utrecht (kandidaatsexamen), volgde zij de opleiding tot tolk/vertaler in Engels en Frans, en ging zij aan de slag als zelfstandig vertaler. Bijzonder was haar vermogen om zich voor een vakantie de taal eigen te maken. Zo oefende zij zich in Italiaans, Russisch en Hongaars.
Als documentalist is Truus Schalekamp werkzaam geweest bij de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid.


Als een kwestie haar pad kruiste, verdiepte ze zich met veel passie in een onderwerp om zich zo, in haar vele maatschappelijke functies, een eigen oordeel te kunnen vormen.
Binnen de plaatselijke VVD was Truus Schalekamp zeer actief. Zo was ze plaatselijk voorzitter, zes jaar lang gemeenteraadslid, en binnen de politiek jarenlang lid van allerlei commissies.

De meeste bekendheid kreeg Truus Schalekamp misschien wel binnen de Stichting Welzijn Ouderen Oegstgeest (SWOO). Hiervan was zij medeoprichter en later ook voorzitter.


Binnen Oegstgeest streed zij ook voor goed openbaar vervoer. Regelmatig liet zij binnen en buiten het gemeentehuis van zich horen. Onder andere toen Connexxion in de zomer van 2008 buslijn 42 wilde opheffen (zie foto). Zij was ook voorzitter van de adviesraad Reizigers Openbaar Vervoer, ROVER.

Voor al haar inspanningen, zij was lid van nog veel meer diverse commissies en raden, werd Truus Schalekamp in 2009 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.