11 november in De Paulus: 'De Groote Oorlog – een concert in brieven'. | Foto Jacqueline Imminkhuizen
11 november in De Paulus: 'De Groote Oorlog – een concert in brieven'. | Foto Jacqueline Imminkhuizen Foto: Jacqueline Imminkhuizen

Vooraanstaande musici herdenken Eerste Wereldoorlog

muziek n In de Zondagmatinee in de Paulus van 11 november om 16.00 uur 'De Groote Oorlog – een concert in brieven'. Samensteller is Elmer Schönberger, componist en schrijver van onder meer toneel en romans. Naast hem drie internationaal gevierde musici. De Concertzender Nederland maakt een opname, die dag exact honderd jaar sinds het einde van de Eerste wereldoorlog.

Door Lucien Knoedler

Schönbergers concert in brieven moest ik toch een keer meemaken. Bij de première, 26 november 2014 in de Rotterdamse Doelen, was ik niet. Daarom toog ik vorig jaar maart naar de Edesche Concertzaal. Het programma spreekt dadelijk tot de verbeelding: aangrijpende muziek van Stravinsky, Debussy, Vermeulen en Webern. Schönberger fungeert als gids langs de unieke beelden en de muziek, vertelt hoe deze componisten De Groote Oorlog ondergingen, wat hen bewoog. Ontsnapte Nederland aan dit immense conflict, dat de loop van de wereldgeschiedenis totaal veranderde, Schönberger put uit tal van bronnen, bond wat hij met zorg en smaak koos samen en becommentarieert dit. In een precieze dramaturgie zet hij zijn concertgasten aan tot Het Grote Luisteren – reikhalzen naar muziek. Zo luidt de titel van zijn Huizinga-lezing van 2005 in de Pieterskerk. Schönberger houdt evenveel van schrijven als van muziek.
'Op de Vlaamse velden bloeien de klaprozen | Tussen de kruisen, die rijen dik | Ons oord markeren. Hoog daarboven | zingen de leeuweriken dapper door | nauwelijks te horen tussen de kanonnen daar beneden'. Bij aanvang dit gedicht uit 1915 van de Canadese chirurg John McCrea, tot slot van het pauzeloze programma een werk van Schönberger zelf, de vijfdelige liedcyclus 'Maurice chérie'. De teksten zijn ontleend aan correspondentie van Maurice Ravel. 11 november is in de Paulus een weerzien met het cellopianoduo Doris Hochscheid en Frans van Ruth, volgende week in deze krant een vraaggesprek met de mezzosopraan Barbara Kozelj.
Kaarten bij de Rijnlandse Boekhandel en Plato in Leiden, via de website en aan de kassa: volwassenen €25 – in een groep van vijf of meer €20 p/p, via tickets@muziekkamer-oegstgeest.org – studenten €10 – vrij entree tot 18 jaar bij een volwassene met een kaartje. Mantelzorgers reserveren een vrijkaart via info@wijzijneva.nl. Korting voor leden van Bibliotheek Bollenstreek, zie www.muziekkamer-oegstgeest.org.