Waterral in de polders van Poelgeest. | Foto Vogeldagboek.nl
Waterral in de polders van Poelgeest. | Foto Vogeldagboek.nl Foto: Adri de Groot - vogeldagboek.nl

Waterrallen in Polders Poelgeest

Natuur n Via zijn online Vogeldagboek hoopt fotograaf en natuurliefhebber Adri de Groot de interesse in de natuur bij de lezers te kunnen stimuleren.

"Ik wil de lezers niet alleen laten 'kijken' maar vooral ook laten 'zien'", schrijft De Groot op zijn website. "Hoe wonderbaarlijk zijn plant en dier, of je nu gelooft in de Schepper of in de evolutie. Als wij ons de waarde van de natuur realiseren, zullen we ook onze uiterste best doen om haar te beschermen." Het 'Vogeldagboek' krijgen geïnteresseerden in een mail tweemaal per week gratis opgestuurd.
Afgelopen week was Adri de Groot op bezoek in de polders van Poelgeest. "Dinsdag in de Klaas Hennepoelpolder, onderdeel van de Polders Poelgeest in Teylingen, dook ineens een waterral op tussen de vele tientallen watersnippen die daar foerageerden. Durf niet te zeggen of het een jonge of een adulte vogel was. Ze overwinteren in Afrika. Hoewel waterrallen volgens mij ook een flinke tik hebben gehad van de strenge vorst in maart, hoor ik ze deze dagen wel overal 'zingen': een langdurig, scherp, kuup kuup kuup kuup… In de Polders Poelgeest scharrelden er twee rond, maar ik heb er een stuk of acht gehoord."
Lees meer op www.vogeldagboek.nl


Oegstgeest start proef met vuurwerkvrije buurten

politiek n Dit jaar start Oegstgeest met een experiment voor 'vrijwillig vuurwerkvrije buurten'.

Bewoners uit een straat of buurt kunnen voor de aankomende jaarwisseling samen met hun buren een afspraak maken om tijdens de jaarwisseling in hun straat, plein, plantsoen of erf geen vuurwerk af te steken. De gemeente faciliteert deze bewonersinitiatieven door posters beschikbaar te stellen. Bewoners zijn zelf aan zet om zelfstandig onderling afspraken te maken en het draagvlak in hun straat of buurt te peilen en te wegen.
Vanuit de gemeente wordt er niet extra gehandhaafd, want vuurwerk afsteken is in Oegstgeest binnen de vastgestelde tijden niet strafbaar of verboden. Het gaat dus nadrukkelijk om vrijwillige afspraken tussen bewoners onderling. Bij onvoldoende draagvlak adviseert de gemeente initiatiefnemers om geen werk te maken van een vuurwerkvrije straat of buurt.
Burgemeester Emile Jaensch: "Vanuit diverse hoeken bereikten mij het afgelopen jaar het verzoek om net zoals bijvoorbeeld in Den Haag, vuurwerkvrije zones in te stellen. De gemeente wil deze proef starten om te kijken of bewoners in onderling overleg het afsteken van vuurwerk op bepaalde plekken in ons dorp kunnen beteugelen. In januari weten we of dit heeft gewerkt."
Vanaf half november kunnen initiatiefnemers in de straat bij voldoende draagvlak een formulier op de website invullen om materiaal aan te vragen om de vuurwerkvrije buurt te markeren. Posters en andere uitingen zijn vanaf de tweede week van december daadwerkelijk beschikbaar. Voor de initiatiefnemers komt een instructie beschikbaar met tips bij het realiseren van het bewonersinitiatief.


Duurzaam Dorp organiseert eerlijke modeshow

groen n Platform Duurzaam Dorp organiseert op vrijdag 2 november van 17.00 tot 19.00 uur een modeshow in het Duinzigtcollege, Wijttenbachweg 23.

Eerlijke kleding is kleding waar de werkelijke kostprijs voor betaald wordt; kleding die niet als wegwerpartikel wordt geconsumeerd en gemaakt wordt onder goede arbeidsomstandigheden van duurzame en diervriendelijke materialen.
Op deze bijeenkomst zal modieuze kleding geshowd worden van onze tweedehands kledingzaken Naturelle, Miss Vintage en de Soek. Nieuwe duurzame kleding zal getoond worden van The Earth Collection uit Leiden, Goodbrandz, The Knitwit stable en Nine.
De avond zal worden geopend door wethouder H. Sahin.
Modejournalist Emy Demkes, ondernemer duurzame mode Cecile Scheele van Goodbrandz en Reina oprichtster van The Knitwit Stable zullen iets vertellen over de impact van het produceren van kleding op onze aarde en de werkomstandigheden van de kledingmakers.
Voorafgaand zullen op het Rijnlands Lyceum, Teylingen College Duinzigt en het MBO Leiden in samenwerking met het Platform Duurzaam Dorp lessen worden gegeven in het kader van eerlijke kleding.
De 'eerlijke modeshow' is een inspirerende avond waarbij de organisatie hoopt dat bezoekers zich allemaal bewuster worden wat de werkelijke prijs is van de kleding die ze dragen en zich gaan afvragen of het kledingstuk dat ze kopen een éérlijk kledingstuk is.
Toegang is gratis

Platform Duurzaam Dorp organiseert een eerlijke modeshow.