Schaatsliefhebbers pleitten vóór een Oegstgeester bijdrage van 150.000 euro aan een 333-meter-ijsbaan in Leiden.
Schaatsliefhebbers pleitten vóór een Oegstgeester bijdrage van 150.000 euro aan een 333-meter-ijsbaan in Leiden. Foto:

IJsclub en D66 maken zich sterk voor financiële bijdrage 333-meter ijsbaan

politiek n Afgelopen donderdag sprak de Oegstgeester gemeenteraad opnieuw over het al dan niet financieel bijdragen aan een 333-meter ijsbaan in Leiden, die ook veel door regiogenoten gebruikt zal gaan worden. Leiden financiert een 250-meter variant, maar dat is gezien de drukte en de juiste training voor topsport, volgens schaatsliefhebbers, een te kleine optie. Daarom lobbyt men in de regio om mee te betalen aan een grotere baan.

Eerder bracht het Oegstgeester college een advies uit om de aanleg van de grotere ijsbaan niet te steunen. Donderdag discussieerden de zes Oegstgeester politieke partijen over de kwestie.
Ook IJsclub Oegstgeest, warm voorstander van een 333 meterbaan, liet van zich horen.


De coalitie, bestaande uit VVD, CDA en Progressief Oegstgeest, stond echter nog steeds achter het eerdere advies van het college. Zij vinden het onverantwoord een bedrag extra te begroten zonder dat aangegeven wordt waar de uitgaven uit gedekt worden.

D66 bleek een fervente voorstander voor de eenmalige bijdrage van €150.000 voor de 333 meter ijsbaan in Leiden. "In de regio hebben we ervoor gekozen om intensief samen te werken en dit is dus een tweerichtingsverkeer. Oegstgeest zal dan dus ook een bijdrage moeten leveren aan regionale voorzieningen als een ijsbaan. Een ijsbaan van 333 meter zet de regio op kaart voor de ijssport en recreatie en geeft verenigingen en jonge schaatsers volop de mogelijkheid zich verder te ontwikkelen."

"D66 wil ook dekking vinden voor deze extra uitgaven, en gaat daarom graag het gesprek aan met de andere partijen. Momenteel bereiden we een amendement voor om de ijsbaan in de begroting te krijgen. We gaan er vanuit dat de coalitie echt bereid is met ons samen te zoeken naar de mogelijkheden" aldus fractievoorzitter Elfred Bus.

In de raadsvergadering van 25 oktober zullen definitief knopen worden doorgehakt.