Ingespannen gezichten tijdens het maken van het Oegstgeester Dictee. | Foto Willemien Timmers
Ingespannen gezichten tijdens het maken van het Oegstgeester Dictee. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Lustrum Oegstgeester Dictee

spellen n Op 9 oktober werd de vijfde editie van het Oegstgeester Dictee in de aula van het Teylingen College Duinzigt gehouden.

Dankzij het historische verhaal van Freek Lugt over Herman Boerhaave, de muziek van Mignon de Lange, Ben Schueler en Rodolfo Ravissant en heerlijke hapjes van diverse winkels uit Oegstgeest werd het een aangename avond.

Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid-Holland presenteerde ondanks zijn flinke verkoudheid het dictee zin voor zin. De deelnemers ervoeren het dictee als vrij moeilijk. Nogal wat deelnemers struikelden over woorden als qwertyklavier, ge-e-maild, jeu-de-boulesbaan, bekendstond, twee-eiige, chic en pietje-precies.

Eerste prijs

De gemiddelde score van de liefhebbers was 39,6. Dit is nauwelijks hoger dan die van vorig jaar; die was 37. De eerste prijs ging naar Job de Kruiff (links op de kleine foto), die 13 fouten maakte in een reeks van 113 invulwoorden.

Dian van Gelder en Heilet Gullon volgden als tweede en derde met 19 en 20 fouten. Na het liefhebbersdictee volgde een specialistendictee, geschreven door Ton den Boon (hoofdredacteur van de Dikke Van Dale en hier juryvoorzitter). Dit werd door hem gepresenteerd. Hier won Pieter van Diepen uit Leiden met 5 fouten op 45 invulwoorden. Van de teams won dit jaar het straatteam Oranjelaan 1, met een gemiddelde van 27 fouten. Het tweede team werd Apostrof 17 met gemiddeld 31 fouten.

De opbrengst van het dictee komt weer ten goede aan de VoorleesExpress, voor hun activiteiten om de laaggeletterdheid onder de jonge kinderen en hun ouders in de Bollenstreek te verminderen.

Het vijfde Oegstgeester dictee, geschreven door Oegstgeestenaar Freek Lugt is in zijn geheel te lezen op pagina 15.

Afbeelding