Bas Nieuwenburg in duel met Meerburg. | Foto Lichtenbeldfotografie
Bas Nieuwenburg in duel met Meerburg. | Foto Lichtenbeldfotografie Foto: Paul Lichtenbeld

FC Oegstgeest deelt de punten

voetbal n Afgelopen zaterdag reisde FC Oegstgeest (FCO) af naar Zoeterwoude voor een uitwedstrijd tegen Meerburg. Het zou een zeer onaantrekkelijke wedstrijd worden waarin vooral leek te worden getest welke spelers hun emoties konden beheersen. De wedstrijd eindigde doelpuntloos waarbij zelfs tijdelijk moest worden gestaakt om de gemoederen te bedaren.

Het beeld van de wedstrijd werd vooral bepaald door een Meerburg dat met tien man voor het doel bleef staan. De strategie was kennelijk om ten koste van alles de deur dicht te houden en via een uitval proberen te scoren. Dit aantal beoogde uitvallen bleef beperkt tot enkele kansen in de gehele wedstrijd.
FCO moest het dus maken, maar zij konden de Meerburg muur nauwelijks slechten. Wel kwam Bob den Hollander een aantal malen in kansrijke positie. De eerste keer was dit in de zestien van de tegenstander, maar de scheidsrechter zag in de verijdeling van Meerburg waarbij hij door twee verdedigers werd gemangeld geen overtreding. Even later zag hij zijn afstandsschot door de keeper op vakkundige wijze gepareerd.
Gaandeweg kon FCO steeds meer druk zetten op Meerburg, maar veel doelrijpe kansen werden niet gecreëerd.
Hoe verder de wedstrijd vorderde des meer vertraagde Meerburg het spel. Ook liepen aan beide zijden de emoties steeds verder op, enerzijds door frustratie van het spel maar anderzijds omdat de beslissingen van de scheidsrechter vaak niet werden begrepen. In de 57 minuut staakte hij de wedstrijd tijdelijk om de emoties tot rust te laten komen.
In het laatste half uur veranderde het spel nauwelijks, Meerburg nog meer afwachtend en vertragend en FCO dat nog wel enkele kansen kreeg maar niet in staat om de trekker echt over te halen, met de 0-0 als resultaat.

Resumerend was deze wedstrijd dus meer een test in het beheersen van emoties dan een aantrekkelijke voetbalwedstrijd.

Omdat Aarlanderveen haar wedstrijd tegen Roodenburg won gaan zij nu aan kop in de stand en beland FCO nu op de tweede plaats.

Fiks troeft ook Sporting Delta af

korfbal n Korfbalvereniging Fiks blijft boven verwachting presteren in de Hoofdklasse. Afgelopen zaterdag werd in Dordrecht winst gepakt tegen Sporting Delta. Met een 14-18 zege op zak keerde de formatie van Rick Nell en teamleider Nico van Welzen terug naar Oegstgeest. Dit gold ook voor het tweede selectieteam dat helemaal naar Friesland afreisde en daar De Hoeve 2 op een 9-22 nederlaag trakteerde.

Fiks staat door de zege nadrukkelijk in het linkerrijtje en heeft slechts twee punten achterstand op koplopers Rohda en DSC, die beide na de zaalcompetitie nog naar Oegstgeest moeten komen. Top Arnemuiden staat derde met één punt voorsprong. Met de vierde plek na zes competitieronden behoort Fiks op dit moment tot de beste 20 korfbalverenigingen van de 495 die er bestaan in Nederland.
Net als vorige week tegen Avanti begon Fiks moeizaam aan de wedstrijd. De aanvalsimpulsen van de Dordtenaren waren beter georganiseerd en het schotpercentage hoger door goede bezetting rond de korfzone. De 5-3 stand rond de 10e minuut was op dat moment een goede weergave van de krachtsverhouding. Het gaf geen enkele garantie dat Sporting Delta controle over de wedstrijd hield. Tussen de 8e en 13e minuut vertaalde Mart Hortensius de collectieve veerkracht van Fiks met twee treffers (5-5).

Jan Anholts en Melissa Heijne brachten Fiks op 5-7 waarna Sporting Delta koortsachtig op jacht ging om aansluiting te vinden. Fiks bewees de klasse te hebben om ieder treffend tegenoffensief van de tegenstander op juiste momenten scorend te beantwoorden. Lianne Anholts, Kevin Vreeken (3 maal trefzeker), Dominic van Welzen en Ilse Hazekamp waren daarvoor verantwoordelijk; mede dankzij uitstekend voorbereide aanvalsopbouw. Een dissonant in deze ontmoeting was de rode kaart voor de directe tegenstander van Dominic van Welzen vanwege een onnodige fysiek harde overtreding. Waakzaamheid bleef geboden vanwege de veerkracht van de Dordtse ploeg om vier minuten voor tijd tot 14-15 terug te komen. Fiks speelde de bal vervolgens op professionele wijze aanvallend rond en ondernam op juiste momenten een schotpoging. Een goede tactische keuze; Mart Hortensius en Roy Vreeken loodsten de zege in veilige haven, waarna Kevin Vreeken in de laatste seconden voor een doeltreffend slotakkoord zorgde. Uitslag 14-18.

Komende zaterdag wacht om 15.30 uur de thuiswedstrijd tegen mede promovendus SDO, dat de laatste plek in de rangschikking bezet. "Juist voor dit soort tegenstanders is optimale waakzaamheid geboden", waarschuwde Rick Nell. "Een laconieke spelopvatting kan immers roet in het eten gooien", motiveert hij tot slot.