Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

Copper-Canyon-Mexico-1992 n Zwerver voor pampus in de canyon.

Een voor liefhebbers bekende treinroute in noord Mexico. Langs en boven de Barranca del Cobre (Copper Canyon), netwerk van uitgesleten diepe dalen, waar een volk van hardlopers, de Tarahumara, zeer afgelegen woont. Zwerver doet die trein maar een stukje, tussen Creel en Divisadora. Is niet onder de indruk. Veel begroeiing, weinig uitzicht. Liever gaat hij met zijn Volkswagen Golf de Barranca ín. Pikt onderweg een leraar Spaans uit Salamanca op. Die komt bij een kruispunt aanrennen, met rugzak en al, de armen zwaaiend. Met Pépe brengt Zwerver enkele plezierige en leerzame dagen door, daar beneden.
De volgende dag een lange wandeling, bekroond door de plotselinge magnifieke aanblik van het zonbeschenen gele kerkje Santa Ángel Custodio de Satevó. Zwerver reist bewust zonder fototoestel, voor een kort moment vindt hij dat jammer. Gebeurt zelden, maar nu wel even. Geen foto dus.
Nog even omhoog de heuvel op en dan slaat de vermoeidheid toe. Het is erg heet en vochtig, geen drinkwater meegenomen. Bij een winkeltje hangt Zwerver amechtig op de stoep. Winkelierster María en Pépe ook buiten in de schaduw. Als Zwerver weer wat opknapt liggen er wel zeven of acht lege blikjes naast hem. María nogal geschokt: "Heb je dat allemaal opgedronken?"
Oegstgeest 2018: Naar aanleiding van Zwervers verhaal zegt een bezoeker: "dat is het gebied van de Tarahumara indianen". Zwerver verbaasd: "Hoe weet jíj dat?" Bezoeker is een ultra marathon loper en verwijst naar het boek "Born to run: A hidden Tribe, Superathletes, and the Greatest Race the World has Never Seen" (2009). Over Tarahumara duurlopers en ultra lopers van over de hele wereld, hun contacten en gezamenlijke wedstrijden. Ook over twee lopers van buiten de canyon, die daar een verkeerde afslag namen, de wedstrijd moesten laten voor wat die was en verwoed op zoek gingen naar water.
Nou, daar kan Zwerver zich wel wat bij voorstellen.        


Boekenmarkt Amnesty

boeken n Traditiegetrouw organiseert Amnesty Oegstgeest haar tweejaarlijkse boekenmarkt dit jaar in de Leo Kannerschool aan de Hazenboslaan (hoek President Kennedylaan).

Inname
"De boekenmarkt is er niet alleen vóór u, maar vooral ook dóór u!" laat één van de organisatoren weten. Op de volgende tijden kunnen er boeken, cd's en dvd's (geen videobanden) ingeleverd worden bij de Leo Kannerschool:
- maandagen: 29 oktober, 5 en 12 november 19.00 - 21.00 uur
- woensdagen: 31 oktober en 7 november 14.00 - 17.00 en 19.00 - 21.00 uur.

Grote boekenmarkt

Vrijdag 16 november van 19.00 uur tot 21.00 uur en zaterdag 17 november van 9.00 uur tot 17.00 uur liggen duizenden boeken overzichtelijk gesorteerd naar categorie op de tafels in de aula van de Leo Kannerschool. Er is voor elk wat wils. Veel boeken zijn als nieuw en kosten slechts 2 euro. www.oegstgeest.amnesty.nl.