Leden van het New European Ensemble spelen 14 oktober in De Paulus. | Foto NEuE
Leden van het New European Ensemble spelen 14 oktober in De Paulus. | Foto NEuE Foto: Promotie NEuE

Poetry and Music from World War I zondag in de Paulus

muziek n In een tweeluik wordt in Cultuurhuis de Paulus het einde van de Groote Oorlog 1914-1918 herdacht. Zondag om 16.00 uur het eerste deel, Poetry and Music from World War I. De Engelse en Duitse gedichten worden door 'native speakers' voorgedragen.

Leden van het New European Ensemble spelen 14 oktober onder meer het Pianotrio van Ravel. "Op 8 augustus 1914, vijf dagen na de oorlogsverklaring van Duitsland aan Frankrijk, onderbreekt Maurice Ravel het werk aan een nieuwe compositie – het Pianotrio – om een brief aan zijn broer Édouard te schrijven. Daarin verklaart hij dat hij 'sinds de noodklok' lijdt als nooit tevoren en besloten heeft dienst te nemen. Op 14 maart 1916 vertrekt Ravel als vrachtwagenchauffeur richting Verdun. Hij bevindt zich er weliswaar op enige afstand van het echte front, maar 'moralement on le sent tout proche'. Vanaf de linies onderhoudt hij een levendige correspondentie met het thuisfront." Dit zijn citaten uit 'De Groote Oorlog – een concert in brieven' van schrijver en componist Elmer Schönberger, 11 november in de Paulus.
Zondag gedichten van 'War Poets' onder wie May Wedderburn Cannan. Zij gedenkt haar geliefde: "We shall never shake the world together, you and I | For you gave your life away". Ten langen leste uit de loopgraven bevrijd – wapenstilstand op de 11de dag van de 11de maand om exact 11.00 uur 1918 – stierf hij aan de Spaanse griep of Blauwe dood, de pandemie die tot in 1921 de wereld teisterde. Tezelfdertijd voltooide Karl Kraus in Wenen zijn toneelstuk Die letzten Tage der Menschheit, daarin bespot hij grootheidswaan van hoog tot laag. Bij aanvang van de Groote Oorlog werd België, neutraal als Nederland, op 4 augustus 1914 toch door Duitse legers binnengevallen en bruut bezet. Drie maanden later waren een miljoen Belgen naar Nederland gevlucht, ze werden grotendeels teruggedreven. Om vluchtelingen af te schrikken werd langs de hele grens het 'dodendraad' gespannen, het stond onder hoogspanning. In 1916 zijn meer dan honderdduizend Belgen gedeporteerd, naar Duitsland om dwangarbeid te verrichten of burgerdienst te doen aan het Westfront. Aan weerszijden bevonden zich dichters, schrijvers, componisten.
Kaarten bij de Rijnlandse Boekhandel en bij Plato in Leiden: volwassenen € 25: wie zich met een groep van 5 personen of meer aanmeldt via tweeluikwo1@muziekkamer-oegstgeest.org € 20 p/p – studenten € 10 – vrij entree tot 18 jaar.