Kom erbij!

Vriendschap: wat een mooi thema voor de Kinderboekenweek. Niet alleen voor kinderen is het een mooi thema om zich in te verdiepen; iedereen kan zich er iets bij voor stellen. En wat een mooi motto: Kom erbij! Kan Oegstgeest ook zo uitnodigend zijn voor elke inwoner?

a de aandacht voor de week van de eenzaamheid is dit thema een mooie positieve invulling. Relaties zijn belangrijk, een mens heeft een medemens nodig. In Oegstgeest voelt elf procent van de bevolking zich ernstig eenzaam. Het gaat om ouderen, maar ook om jongeren; vooral bij alleenstaanden komt het voor.
Wat een schrijnend gegeven is dit. Iemand die ongeneeslijk ziek is, of aan huis gebonden is, kan de kloof met de drukke wereld om zich heen als heel groot ervaren. Niet alleen doordat hij of zij er minder op uit kan gaan, maar ook omdat de realiteit van een ziekte en die van de voorthollende wereld zo anders is. Verbinding vinden wordt dan lastig.
Maar ook een kind of jongere die op school wordt gepest ervaart eenzaamheid. Er is terecht nu veel aandacht voor de krachtige rol die de leerkracht hierbij in zou moeten nemen.
Elf procent. Dat is ernstig en geeft te denken. En te doen. Maar wat valt er te doen? Mensen helpen actiever te worden. Tijdig signaleren. Mooie doelen uit politieke programma's. Ook de kerken hebben hierin iets te bieden. Maar hoe dan?
Verbinding is niet altijd hetzelfde als zorgen dat iemand actiever wordt. De echte aandacht voor de ander, het uithouden bij een ander waar hij of zij is, daar gaat het om. Tijd geven is kostbaar. En helpt een beetje om de kloof te overbruggen. Ik ben benieuwd naar de kinderboeken die worden aanbevolen. Vos en Haas, Kikker en zijn vriendjes, grote Beer en kleine Bever: jong geleerd om verbinding te maken is oud gedaan! Kom erbij!
Een echte vriend is goud waard. Een vriend blijft je altijd trouw. Als je je vrienden niet wilt verliezen, moet je hun fouten vergeven. Want anders raak je de vriendschap kwijt. Een vriend in de buurt is beter dan een broer ver weg. Dit zijn zomaar wat diepe wijsheden uit mijn bijbeltje. Waar ook in staat: Als je veel vrienden hebt, krijg je snel problemen. Dat dan weer wel.
Alice Siepelinga