Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

Onderwijshuisvesting

politiek n Op 1 november wordt de programmabegroting in de Oegstgeester gemeenteraad behandeld, en naar verwachting een aantal dagen later, op 6 november, vastgesteld.

Vorige week lichtte het college, voor wie het de eerste begroting is, één en ander toe.


Over onderwijshuisvesting was het afgelopen half jaar veel te doen, omdat het coalitieakkoord van VVD, CDA en Progressief Oegstgeest, deze uitgaven, die al waren toegezegd aan scholen, 'on hold' zette.


"We zijn hard bezig om per school te kijken wat noodzakelijk is", sprak verantwoordelijk Matthijs Huizing. Vooralsnog staan de scholen Het Dok, de Leo Kannerschool en de Gevers-Deutz Terweeschool bovenaan de lijst daar waar het gaat om uitbreiding, nieuwbouw of renovatie. De andere scholen moeten nog even wachten op onderhoud. "Blijkbaar tocht het niet zo erg dat renovatie niet kan wachten tot 2022. Onderhoud kost veel door de hogere normen die ons worden opgelegd, maar we zullen ervoor zorgen dat kinderen in een goede school zitten."
Met de Leo Kannerschool, die graag wil verhuizen uit hun oude gebouw, is het college in gesprek. Burgemeester Jaensch: "We gaan eerst de dialoog met hen aan, zodat we weten wat zij willen." Kortgeleden werd bekend dat de Oudendal-groep de door hen aangekochte Koningin Julianaschool aan de Endegeesterstraatweg wellicht wil verkopen aan de gemeente ten behoeve van de Kannerschool. "Dit aanbod is bespreekbaar. Het is een fantastisch mooie locatie, maar niet tegen elke prijs." (WT)


Park Duivenvoorde wordt vooralsnog niet gasloos

politiek n Wethouder Huri Sahin tekende namens het college op 5 september het regionale Convenant Aardgasvrije Nieuwbouw en Bestaande Bouw.

Hiermee onderschreef Oegstgeest de regionale ambitie en maakte men afspraken om nieuwbouw niet meer aan te sluiten op aardgas en om aardgas in de bestaande bouw uit te faseren.

"Omdat de nieuwbouw op het oude ASC-terrein al eerder op de planning stond, mag men hier in de woningen gas aanleggen", zo vertelde de wethouder tijdens de bespreking van de Programma-begroting. "We zijn in gesprek met Provast over wat er mogelijk is, maar een eventueel besluit om gasloos te bouwen moet door de kopers gedragen worden."

De gemeente Oegstgeest zal in samenspraak met gemeenteraad en inwoners een lokale warmtevisie maken waarin per buurt aangeven zal worden welke alternatieven er zijn voor aardgas. (WT)


De nieuwe bomen in Oegstgeest

ingezonden n In Oegstgeest is momenteel een kaalslag aan de gang. Er zijn ongelofelijk veel bomen gekapt en er staan nog meer kapwerkzaamheden voor de deur.

Binnenkort is ook de Bloemenbuurt aan de beurt. Driekwart van de bomen moet daar wijken voor een nieuw riool. Dat is zo'n 60 jaar geleden aangelegd, met niet al te best materiaal. De meeste bomen gaan die operatie helaas niet overleven.
Als Bomenbond zijn we er niettemin in geslaagd toch een stel bomen te redden. Bij navraag bleek dat die niet vanwege de rioolvervanging weg moesten, maar om verkeerstechnische redenen. Een stoep die verbreed moest worden of een hoek die handiger afgesneden moest worden. Tja, dat is dus niet echt nodig.


Belangrijk is ook wat welke bomen ervoor terugkomen. Je moet daarbij naar veel aspecten kijken: is de boom bestand tegen een verhard oppervlak? Gaan de wortels niet opspelen? Past die in een smalle straat, enz.
Als Bomenbond vinden we vooral de ecologische waarde belangrijk. De absolute nummer één is de zomereik. Nergens leven meer soorten op of van. Insecten natuurlijk maar ook vogels die weer van de insecten leven. De nummer 2 is de wilg, maar die staat graag nat.
Ook vinden we het belangrijk dat er verschillende bomen komen. Geen monotone bomenrij, maar ook daarin diversiteit.
Kort en goed: we hebben, met lijsten en bomenboeken erbij, een aantal soorten uitgezocht die aan alle criteria voldoen. Ook hebben we voorgesteld dat bewoners zelf ook inspraak hebben op welke bomen ze tientallen jaren uitkijken. Het is toch een stuk van je leven en het schept een band.

Dick de Vos

Afbeelding