Afbeelding
Foto:

Leonardo da Vinci bij K&O

Lezing n Leonardo da Vinci fascineert ons vanwege zijn kwaliteiten als waarnemer en onderzoeker op allerlei kennisgebieden.

Hij is vooral bekend vanwege zijn tekeningen van futuristische machines die anticiperen op de toekomst, de voortreffelijkheid van zijn schilderkunst en zijn baanbrekende studies over het menselijk lichaam. Maar veel minder aandacht wordt besteed aan de 'subtiele' aspecten van het onderzoek van Leonardo da Vinci, gericht op het volledige begrip van de natuur en haar wetten, en vooral die van de mens. Volledig op de hoogte van hoe alles in de natuur ook een symbool is, zoekt en verkrijgt Leonardo da Vinci de synthese tussen schoonheid en waarheid en biedt ons een breder gezichtspunt op de kunst in de middeleeuwen en tijdens de renaissance.
Andrea Maddalena vertelt wat Da Vinci ons leert over de rol van de artiesten en kunstenaars, door wie wetenschap en kunst samenkomen om licht te werpen op het mysterie van het leven.
Maddalena is architect, deskundige op het gebied van kunst, architectuur en antropologie, en docent Italiaans. Hij is geboren in Rome, werkte lange tijd in Rome en Perugia en woont sinds 2000 in Nederland.
Deze lezing is mede interessant in verband met de tentoonstelling over Leonardo da Vinci, vanaf 5 oktober te bezoeken in het Teylers Museum in Haarlem.
Donderdag 11 oktober, 20.00 – 22.00 uur, K&O Oegstgeest, Lange Voort 2u Toegang: € 8,50 (incl. koffie/thee). Kaartverkoop bij de Rijnlandse Boekhandel en Volksuniversiteit K&O Oegstgeest.


Pan in de Paulus

Muziek n Bello Classico brengt een programma getiteld La flûte de Pan. Met werken voor fluit en piano van o.a. Mouquet en Debussy komen mythische wezens tot leven zoals de god Pan (bekend van de panfluit) en een faun.

Bello Classico is ontstaan uit de vriendschap van twee musici, Ilse Hoeve en Peter van Oosten. Zij hebben de afgelopen tien jaar regelmatig met elkaar in diverse ensembles en orkesten gespeeld, in verschillende Europese landen.
Sinds 2016 exploreren zij het vaak virtuoze repertoire voor fluit en piano, aangevuld met eigen arrangementen. Daarin komen ook regelmatig andere instrumenten voorbij, zoals altfluit en bandoneon waardoor Bello Classico een gevarieerd programma kan brengen van barok tot eigentijds en van opzwepende tango tot wereldmuziek.
Kaartverkoop aan de zaal (€ 15,-). Voor meer informatie en vooraf bestellen (€ 12,50) mailen naar belloclassico@gmail.com. Cultuurhuis De Paulus, Warmonderweg 2. Vrijdag 12 oktober, 20.00 uur (deur open 19.30 uur).