"Groen, sterk en betrokken"

College presenteert Programmabegroting

politiek n Het college van burgemeester en wethouders heeft de concept-Programmabegroting 2019-2022 aangeboden aan de gemeenteraad. Het college heeft in haar eerste programmabegroting het coalitieakkoord 2018-2022 verwerkt. De begroting is meerjarig sluitend.

De begroting toont de doelstellingen en plannen van de gemeente voor de komende vier jaar en de financiële vertaling daarvan. Oegstgeest is een mooi dorp om te wonen, te werken en te leven. Dat moet zo blijven. Het college wil de kernkwaliteiten van Oegstgeest niet alleen behouden, maar verder versterken. De programmabegroting is te vinden op www.oegstgeest.nl/begroting2019.

Blijven sturen op kosten

Hoewel deze begroting meerjarig sluitend is, blijft het belangrijk om goed op de kosten te letten en zo nodig bij te sturen. De gemeente heeft immers te maken met een aantal onzekerheden en mogelijk extra kosten die invloed hebben op de financiën. Voorbeelden hiervan zijn:
• het stijgende gebruik en hogere kosten van jeugdzorg en Wmo
• de kosten voor verbetering van onderwijshuisvesting

Woonlasten stijgen licht

In 2019 zal de OZB met het inflatiepercentage worden verhoogd. De afvalstoffenheffing stijgt, maar de rioolheffing daalt. Daardoor is een gemiddeld gezin iets meer dan 2 procent meer kwijt aan woonlasten per jaar.

Het college wil stappen zetten om de bouwleges, het bedrag dat iemand betaalt voor de verwerking van bijvoorbeeld een bouwvergunning, kostendekkend te maken. Dat is nu nog niet zo, waardoor de kosten voor de afhandeling van vergunningaanvragen op de begroting drukken en dus eigenlijk door alle inwoners en bedrijven worden opgebracht.

Stijgende kosten jeugdzorg

In Oegstgeest maakt 1 op de 8 kinderen gebruik van Jeugdzorg, landelijk is dit 1 op de 9 kinderen. Het stijgende beroep dat gedaan wordt op jeugdzorg en Wmo, blijft een grote zorg. De lasten hiervoor zijn de afgelopen jaren fors toegenomen en deze trend lijkt nog niet voorbij. Vanzelfsprekend houdt de begroting al rekening met deze ontwikkelingen. Tegelijkertijd wil het college de kosten ook beteugelen. Zo komt er meer focus op preventie, bijvoorbeeld door versterking van de ondersteuning van ouders en kinderen bij vechtscheidingen. Ook kijkt Oegstgeest samen met de regiogemeenten kritisch naar de manier waarop zorg ingekocht wordt.

Energie besparen

Binnen het Energieakkoord werkt Oegstgeest samen met andere overheden en marktpartijen aan een energieneutrale regio. Dat betekent vermindering van CO2 uitstoot, de aanpassing aan de klimaatverandering en een vermindering van restafval. In de begroting is bijvoorbeeld een plan opgenomen voor wijkambassadeurs duurzaamheid. Dit zijn inwoners die vaak al vooroplopen met energiebesparende maatregelen en die hun kennis en praktische tips gaan delen met hun buurtgenoten.

Van afval naar grondstof

Oegstgeest schaart zich achter de landelijke ambitie om meer dan 75% van het huishoudelijke afval te scheiden en de hoeveelheid restafval te verlagen tot minder dan 100 kg per inwoner. In 2019 zal de gemeente hiervoor concrete voorstellen doen. Ook gaat de gemeente in gesprek met scholen en sportverenigingen om te onderzoeken hoe jongeren bewuster gemaakt kunnen worden op het gebied van afvalscheiding.

Planning

De programmabegroting wordt op 1 november behandeld in de gemeenteraad en naar verwachting op 6 november vastgesteld.