Bij de Oude Rijn is goed te zien waar de brug komt. | Foto Wil van Elk
Bij de Oude Rijn is goed te zien waar de brug komt. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Oplevering fietsbrug Oude Rijn vertraagd

Fietsbrug n De bouw van de fietsbrug voor een voet- fietsverbinding tussen Oegstgeest en Katwijk over de Oude Rijn is in volle gang, maar de oplevering is vertraagd. Het staalbedrijf BSB Staalbouw B.V. dat werkt aan de brugdelen ging failliet en neemt een fabriek in Friesland het werk over. De geplande opening van de unieke brug is verzet van november 2018 naar woensdag 13 maart 2019.

Door Wil van Elk

Het nieuwe staalbedrijf in Friesland werkt de komende tijd aan de drie stalen delen van de brug. Twee aanbruggen en één val. De val is het middelste, draaiende deel van de brug met de naald. In februari wordt de brug in één keer getransporteerd van Friesland naar de gemeente Katwijk en Oegstgeest. In de tussentijd worden in Oegstgeest en Valkenburg, naast allerlei beton- en funderingswerkzaamheden, de wachtplaatsen voor de boten afgemaakt, de landhoofden aan beide zijden afgerond en de fietspaden aangelegd.

De Joop van de Reijdenbrug – vernoemd naar voormalig bestuurder en politicus Joop van der Reijden en een gezamenlijk project van Provincie Zuid-Holland, gemeente Katwijk en gemeente Oegstgeest – gaat de nieuwbouwwijken Oegstgeest aan de Rijn en 't Duyfrak in Valkenburg met elkaar verbinden. Vertegenwoordigers van de bewonersvereniging Oegstgeest aan de Rijn, wijkraad Valkenburg en vrijwilligers van het pontje zijn bezig met het voorbereiden van de opening van de fietsbrug.

De brug met de werknaam 'De Navigator' is een ontwerp van Syb van Breda & Co architects en Strukton Infratechnieken B.V. waarin ook BSB Staalbouw B.V. participeerde. Door een dodelijk ongeval bij een project, waarbij BSB ook was betrokken, werd het werk voor lange tijd stilgelegd en dat was funest voor het bedrijf. De betrokken partijen verwachten een doorstart.

Meer informatie over de brug staat op de website www.katwijk.nl/fietsbrugouderijn. Info over het ontwerp is te vinden op de website sybvanbreda.com/nl/­fietsbrug-de-navigator. Op 1 oktober is er een inloopspreekuur - iedere eerste maandag van de maand - van 11.00 en 12.00 uur in de bouwkeet nabij het Rustenburgerpad aan de kant van Oegstgeest waarbij iedereen met vragen van harte welkom is. Verdere vragen en opmerkingen kunnen worden gesteld aan omgevingsmanager Albertine Tjeenk Willink, 06-27357130 of albertine.tjeenkwillink@dhm-infra.nl.


Onno Blom wint Biografieprijs 2018 met biografie Jan Wolkers

schrijven n De Leidse schrijver Onno Blom is de winnaar van de Nederlandse Biografieprijs 2018.

Tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Hodshon Huis in Haarlem ontving de biograaf uit handen van voorzitter Marlies Veldhuijzen van Zanten voor zijn biografie Het litteken van de dood. De biografie van de in Oegstgeest geboren en getogen Jan Wolkers (uitgeverij De Bezige Bij) de award en een cheque ter waarde van € 15.000.


'Voorbereid op je toekomst'

vraagstukken n Op initiatief van het Burgerinitiatief gingen vertegenwoordigers van de Rabobank en notariskantoor Van de Oudeweetering afgelopen zaterdag met aanwezigen in discussie over financiële en notariële vraagstukken bij het ouder worden. Het levert veel op voor je persoonlijke situatie als je daarover actief nadenkt. Zo kun je met een speciale hypotheek geld vrijmaken uit je huis als je dat wil aanpassen en kun je met een levenstestament afspreken wie voor je zorgt als je dat zelf niet meer kan beslissen.

Een interessante bijeenkomst over financiële en notariële vraagstukken.