Afbeelding
Foto:

Zoë Simons

Inspirerend hoor om met jonge mensen te praten die op jonge leeftijd al een duidelijke visie hebben op wat zij carrièrematig willen gaan doen. Zoë Simons is daar een opmerkelijk voorbeeld van.

Door John Vroom

"Op de basisschool, hoe oud zal ik geweest zijn, ik denk een jaar of 8, merkte ik al dat ik goed kon luisteren naar vriendinnen die een probleem hadden en uit hun reacties merkte ik dat zij het fijn vonden om met mij daarover te praten, wat hen en mij een goed gevoel gaf. In de jaren daarna ontstond bij mij de ambitie om dierenarts of filmregisseur te worden, maar dat was niet zo eenvoudig door allerlei toelatingseisen en zo, tot ik op een gegeven moment de Open Dag van de opleiding Maatschappelijk Werk + Dienstverlening bezocht. Dat vond ik super interessant en daar ontstond de gedachte psycholoog te willen worden, waarbij ik moest terugdenken aan mijn basisschoolervaringen vanuit mijn toen nog onbewuste empathische vermogen en ben de 4-jarige studie Bachelor Maatschappelijk Werk + Dienstverlening gaan volgen, gecombineerd met een aantal vakopleidingen op dit gebied aan de Universiteit in Leiden.

De opleiding beviel prima en daar zag ik het licht. Ik wilde Klinisch Psycholoog worden voor mensen met een psychische stoornis, zoals schizofrenie en borderline. In die periode kreeg ik een stageplaats op het gebied van Jeugdreclassering en dat was zeer leerzaam. Mijn vader was in zijn jeugd bij het leger tijdens het vervullen van zijn Dienstplicht en ik luisterde graag naar zijn verhalen en dat wereldje er omheen sprak mij erg aan, zeker omdat psychologie daar niet soft en geitenwollensokken-achtig was, maar pittig en concreet. En toen ik op de website van Defensie de vacature las van Psycholoog voor Post Traumatische Stress Stoornissen wist ik het zeker. Dat moest het gaan worden, maar ja, dat is wel een 6-jarenplan, dus ik heb nog even te gaan. In mijn vrije tijd houd ik van extreme natuursporten zoals springen vanaf een waterval, wild water kanoën en bergbeklimmen. Ik vind dat je dat één maal gedaan moet hebben en zoek graag het randje op als uitdaging. Mijn ambitie is ook enige tijd te gaan studeren en te wonen in Japan en daar ook de taal te leren. Eigenlijk wil ik alles uit het leven halen wat er in zit en gelukkig zijn door mijzelf niet tegen te houden en regelmatig in het diepe gegooid te worden. Een huisje, boompje, beestje leven is dan ook niets voor mij". Tja Zoë, zeer opmerkelijk!

Heb jij ook een opmerkelijk verhaal? Laat het ons weten! redactie@oegstgeestercourant.nl

Afbeelding