Afbeelding
Foto:

Rotonde-Oudenrijn-1955 n Een berooide student die toch zwerft, of juist daarom.

Voor Zwerver was het in de jaren vijftig vaak liften als hij op reis moest. Elk dubbeltje (jawel, dubbele stuiver, de euro was nog ver weg) draaide hij diverse malen om alvorens het uit te geven. Dat liften beviel hem wel. Soms deed hij dat voor de lol, niet omdat hij ergens naar toe moest. In latere minder berooide omstandigheden nam hij zelf met plezier lifters mee. Zoals die liftende leraar Spaans uit Salamanca die hij oppikte in noord Mexico. Met wie hij in het Cañon de Cobre zelfs enkele dagen optrok en leerzame gesprekken voerde over Spanje en de Spaanse taal. (Hé, even noteren, die ervaring kan misschien ook wel een stukje voor de Oegstgeester Courant opleveren).
Maar nu Oudenrijn en kleindochter. Zij voert Zwerver door de indrukwekkende Klaverturbine. Hij herinnert zich hoe hij daar als lifter door de modder struinde. Door de modder? Jazeker, door de modder, over een boerenhek, langs een sloot, en die koe, die zal toch niet een stier zijn? Toen was Oudenrijn nog gewoon een rotonde.
Als lifter kan je op allerlei plekken terecht komen. Zo ook op de in die tijd eenvoudige rotonde Oudenrijn. Middenin de weilanden. Dan moest je struinend een plek zien te vinden waar een welwillende automobilist redelijk kon stoppen om je mee te nemen (dit stukje heeft niet handhaving van verkeersregels als onderwerp).
Meegenomen door kleindochter rijdt Zwerver nu op dezelfde plek door die klaverturbine. Geen lifter te zien. Je kunt je ook niet voorstellen dat er plotseling een zou opduiken. Het idee!
Met dank aan Wikipedia: die rotonde is in de jaren zestig omgebouwd tot klaverblad en in de negentiger jaren tot klaverturbine (zijnde een klaverblad met ongelijkvloerse wegdelen en wat andere verbeteringen).


parkeren n Vrijdagmiddag en zaterdag is het vaak gezellig druk rond het Winkelcentreum aan de Langevoort. Maar soms is het zo druk dat er weinig of geen parkeerplaatsen meer vrij zijn.

Hoewel aan beide zijde van de rijbaan van de de Papaverlaan een gele onderbroken streep is aangebracht, parkeren bestuurders toch regelmatig hun auto daar. Wellicht om even vlug iets bij een van de winkels te halen.

Los van het feit dat het de doorgang van het overige verkeer hindert, dient iedere bestuurder te weten het parkeren bij de gele onderbroken streep volgens artikel 23 van de wegenverkeerswet verboden is.


Even vlug een snel klaarmaaltijd of een vergeten stokbrood halen kan zomaar €95,-- duurder uitvallen. Want dat is de boete die op foutparkeren bij een gele streep staat. U bent dus gewaarschuwd.

Een buurtbewoner

Afbeelding
Afbeelding