Wat bezielt ons?

Vorige week dinsdag kon ik bij de Prinsjesdagviering zijn. Die viering wordt ieder jaar gehouden op de ochtend van Prinsjesdag, de derde dinsdag van september. Die bijeenkomst was in de Grote Kerk van Den Haag. Ik vond het een belevenis! Religieuze en levensbeschouwelijke organisaties bieden de viering gezamenlijk aan als een moment van bezinning voordat het parlementaire jaar weer begint.

'Wat mooi dat dat kan'

Er waren bijdragen vanuit veel sterk van elkaar verschillende tradities. Dat heeft natuurlijk het risico dat het een potpourri zonder samenhang wordt. Maar door een thema te kiezen werd er toch samenhang gevonden. Het thema was: "Eén mensenfamilie?!" Een uur lang verbaasde ik me erover hoe verschillend dat thema uitgelegd werd en hoe er toch samenhang was.

We kennen een scheiding van kerk en staat. De Prinsjesdagviering is dan ook een particulier initiatief. Het wordt niet door de overheid georganiseerd, maar door een speciale stichting. In de praktijk zie je dat eigenlijk alleen politici van christelijke partijen naar die bijeenkomst gingen. Dat is onnodig en het is ook jammer.
Na afloop bleven er een paar gedachten hangen. Allereerst: wat mooi dat dat kan, dat verschillende religies elkaar zo mooi kunnen vinden. In Oegstgeest zijn we een heel eind op de weg van oecumene, maar in Den Haag zijn ze verder. Het is de vraag wat ons bezielt. Is het een vreemde gedachte als we hier in Oegstgeest, voor de Algemene Politieke beschouwingen van onze gemeenteraad, ook een oecumenische kerkdienst houden? Zo ja, waarom dan?
Een andere gedachte was dat het jammer was dat de hoop, verbondenheid en liefde die uit de viering sprak, een dag later, een paar straten verder, compleet teniet gedaan werd door het venijnige debat in de Tweede Kamer. "Rot op, naar je eigen land." Wat bezielt je, geacht Kamerlid? Onnodig hard en grof taalgebruik. Die politici hadden beter 's morgens naar de Prinsjesdagviering kunnen gaan, dan deze teksten te bedenken.


Arjan de Kok