Ruud en Mieke zijn heel dankbaar dat ze gezond en actief zijn en hopen nog jaren vrijwilligerswerk te blijven doen.
Ruud en Mieke zijn heel dankbaar dat ze gezond en actief zijn en hopen nog jaren vrijwilligerswerk te blijven doen. Foto: Eigen foto

Ruud en Mieke de Brabander: Vijftig jaar Oegstgeestenaar

jubileum n 26 september 1968 is de dag waarop Ruud de Brabander en Mieke van der Krogt trouwden en hun woning aan de Oude Rijnzichtweg betrokken. Vijftig actieve jaren volgden van gezin, werken, kerken en verenigingsleven. Deze maand hebben zij hun gouden huwelijksjubileum bereikt.

De officiële binding met Oegstgeest begon op 8 augustus 1968 toen ze voor de wet trouwden. Die dag kregen ze de sleutel van hun eerste eigen woning. Mieke uit Zoeterwoude en Ruud uit Hazerswoude, twee jonge mensen van begin twintig die hun leven samen startten in de gemeente Oegstgeest.
In de eerste jaren werden het jonge gezin verrijkt met een dochter en een zoon. Ruud werkte als timmerman bij een Leids aannemersbedrijf en Mieke bleef thuis bij de kinderen. Ze ving vaak kinderen op van andere gezinnen; het leek wel een crèche aan huis. Mieke houdt veel van kinderen en was eerder kraamverzorgster geweest. Vele baby's heeft ze geboren zien worden in de Leidse regio. Inmiddels hebben ze zes kleinkinderen waarvan er de eerste vorige maand is getrouwd.

Ruud heeft jaren gewerkt als gemeente-opzichter in de buitendienst. Vele gladde wegen zijn door hem met pekel bewerkt. Hij en zijn collega's stonden dag en nacht klaar om de wegen van Oegstgeest begaanbaar te houden.
In 1986 is Ruud voor zichzelf begonnen: Timmer- en onderhoudsbedrijf De Brabander was geboren. 25 jaar lang timmerde hij aan de weg met zijn groene klussenbus, bekend bij veel Oegstgeestenaren. Mieke deed de administratie en Ruud zorgde voor het werk. Slechts eenmaal hebben ze geadverteerd in deze krant met de slogan 'degelijk, eerlijk, vakmanschap' en de rest ging vanzelf: De mond-tot-mond reclame ging snel en de zaken gingen goed.
Toen de kinderen eenmaal naar school gingen, ging Mieke werken bij verpleeghuis Van Wijckerslooth als verzorgende en later bij de dagopvang. Zij verzorgde de dag-patiënten tussen de doktersafspraken door.


Ruud houdt van tuinieren en heeft vele jaren de groente en aardappels voor het gezin zelf verbouwd op zijn moestuin, destijds achter het kerkhof van de r.-k. Willibrordkerk. Nog steeds is hij graag buiten in zijn tuin bezig die er dan ook picobello uitziet.
Mieke is fanatiek met bridgen en valt daarbij regelmatig in de prijzen. "Zo blijven mijn hersens ook actief" geeft ze aan.
Zingen doen ze beiden graag: Mieke heeft bijna veertig jaar gezongen bij het r.-k.-dameskoor en Ruud zingt nog steeds bij het gemengd koor van de r.-k. Willibrord kerk.
In hun actieve leven vindt het echtpaar ook de tijd voor vrijwilligerswerk. Mieke is jarenlang mantelzorger geweest voor haar tante en haar moeder. Sinds kort werkt ze een dagdeel bij het VVV-kantoor in Warmond. Kerkenwerk deed ze de afgelopen jaren in de vorm van diaconie, kerkbalans lopen en voorzitter van het dameskoor.
Ruud klust nog steeds graag en doet dit onder meer bij de Brug in Katwijk, een verslaafdenopvang. Ook werkt hij mee aan het vernieuwen van het Dorpscentrum aan de Lijtweg en het onderhouden van het kerkhof van de r.-k. Willibrordkerk. Hij is betrokken bij het bouwen van gemeenschappelijke opvangruimtes in Albanië via Stichting Hulp voor Albanië.


Van het oude dorp verhuisden zij in 1983 naar de toen nieuwbouwwijk Haaswijk en nu wonen zij alweer 25 jaar in de Morsebel. Daar genieten zij van hun pensioen en van de 'Vrienden op de fiets'-gasten die ze ontvangen in hun bed & breakfast.

8 augustus 1968 trouwde het echtpaar voor de wet, op 26 september was het grote feest en betrokken ze hun woning aan de Oude Rijnzichtweg.