Cor de Jong geeft op 30 september in de Regenboogkerk een concert op het Pels-orgel uit 1939.
Cor de Jong geeft op 30 september in de Regenboogkerk een concert op het Pels-orgel uit 1939. Foto:

Orgelconcert Cor de Jong Regenboogkerk Oegstgeest

Muziek n Zondag 30 september geeft Cor de Jong, tot voor kort vaste organist van de Regenboogkerk, om 16.00 uur 's middags een concert op het Pels-orgel uit 1939 van deze kerk.

Het programma opent met de Preludium en Fuga in c BWV 546 van Johann Sebastian Bach. Daarna volgen werken van Brahms, Reger, Mendelssohn en Piutti. Van de eerste drie is genoegzaam bekend dat ze een bijzondere relatie hadden met het werk van Bach: Mendelssohn door zijn 'herontdekking' van de Mattheuspassion, Brahms door zijn medewerking aan de 'Neue Bachausgabe' en Reger door zijn uitspraak 'B-a-c-h is Anfang und Ende aller Musik'. Carl Piutti, minder bekend als componist, was van 1880 tot 1902 organist van dezelfde kerk waar Bach ongeveer anderhalve eeuw eerder werkte, de Thomaskerk in Leipzig.
Het orgel in de Regenboogkerk is enerzijds een instrument dat nog wortelt in de romantische traditie, anderzijds echter ook een instrument dat getuigt van een hernieuwde belangstelling voor de klankwereld van de barok.
Cor de Jong studeerde aan de conservatoria van Amsterdam en Antwerpen, was cantor-organist, werkte als organist bij de radio-orkesten mee aan tal van radio- en tv-uitzendingen, componeerde kerk- en theatermuziek en won in 2000 de Alphons Diepenbrock Compositieprijsvraag. De Regenboogkerk bevindt zich aan de Mauritslaan 12 en de toegang is € 8,-.