Jaqueline Koster (Radius), Marleen Damen (Wethouder gemeente Leiden) en een participant. | Foto Henk Aschman
Jaqueline Koster (Radius), Marleen Damen (Wethouder gemeente Leiden) en een participant. | Foto Henk Aschman Foto: Henk Aschman

Odensehuis Leo in Leiden ook open voor inwoners van Oegstgeest

dementie n Op wereld Alzheimer dag, 21 september, werd in Leiden het Odensehuis Leo geopend. In navolging van het eerste ontmoetingshuis voor mensen met beginnende dementie in het Deense Odense is in Leiden nu ook een ontmoetingshuis voor mensen met beginnende dementie en hun mantelzorgers, familie en vrienden.

Leo staat voor:
Loslaten - mijn oude leven raak ik steeds meer kwijt
Ervaren - ervaren hoe je een volwaardig mens kunt zijn, ondanks de veranderingen dementie met zich meebrengt
Ontmoeten - met elkaar in contact komen, lotgenoten leren kennen

Spreker Maarten, zelf participant en dus regelmatig bezoeker van het Odensehuis: "de kern van menszijn is, dat je in verbinding bent met anderen. Dat is de basis. Maar dat wordt langzaam maar zeker steeds moeilijker door de dementie. Waar wij behoefte aan hebben is dat anderen ons vaker en meer helpen even die belangrijke verbinding te maken. Terwijl dat moeilijker voor ons wordt, blijven we nog steeds mens en houden we die behoefte om gewoon mens onder de mensen te zijn. Je bent en blijft nog steeds mens en je wilt ook nog steeds zo gezien, benaderd en behandeld worden."
Verder was er de gelegenheid middels een Virtual Reality Bril letterlijk door de ogen van iemand met dementie de omgeving te beleven. Een bizarre ervaring. "Waar iedereen met alle goede bedoelingen om je heen bezig is, vergeten ze toch echt contact te maken met mij, waardoor ik er buiten blijf staan en weinig meer van begrijp van wat er om me heen gebeurt."

Bezoek het Odensehuis: Rosmolen 28, 2317 SK Leiden. Tel: 071 707 42 27. www.odensehuisleo.nl