Afbeelding
Foto:

Ode aan Debussy en Tsjaikovki

muziek n Zondag zijn in de Paulus om 16.00 uur Ekaterina Levental en Eva Tebbe te beleven. Duo Bilitis, twee briljante harpistes en de ene is ook een prachtige mezzosopraan, de andere declameert. Zij creëren sprookjesachtige sferen.

Ze vertellen dat in dit concert hun grote inspiratiebronnen samenkomen: de Fransman Debussy – nu honderd jaar geleden gestorven – en de Rus Tsjaikovski. "Op het eerste gehoor hebben zij weinig gemeen, maar niets is minder waar. Achttien jaar oud en een fantastische pianist, bezocht Debussy Rusland voor het eerst in 1881. Hij hoorde bij het uitgebreide personeel van de Russische douarière Nadezjda von Meck, zelf een voortreffelijke pianist. Drie zomers was hij haar pianopartner, begeleider en de muziekleraar van haar elf kinderen. Madame von Meck was de mecenas van Tsjaikovski. Hun briefwisseling was intensief, ze ontmoetten elkaar nooit. Zij was de centrale persoonlijkheid in het muziekleven van Moskou. Op haar verzoek maakte Debussy in 1880 een transcriptie voor pianovierhandig van drie dansen uit Tsjaikovski's Lac de Cygne, het Zwanenmeer. Dit werd zijn eerste publicatie. De vocale werken van Tsjaikovski in ons programma zouden wel eens hebben geklonken wanneer de familie zich in hun Datsja op winteravonden of de lange zomeravonden rond de piano schaarde."
Debussy's diepe bewondering voor Russische muziek weerklinkt in zijn Ballade Slave uit 1890, het arrangement is van Eva. Een later werk is de Danse Sacrée et Danse Profane voor harp en strijkorkest. Deze componeerde Debussy in opdracht van instrumentenbouwer Pleyel, opdat die zijn chromatische harp en haar virtuoze vermogen kon etaleren. Ekaterina bewerkte deze dansen voor twee harpen. De eerste ademt een gewijde sfeer en gaat over in de Danse Profane, subtiel en sensueel – een liefdesbetuiging aan de natuur.
Kaarten bij de Rijnlandse Boekhandel Oegstgeest, bij Plato in Leiden, via www.muziekkamer-oegstgeest.org en aan de kassa: volwassenen € 25 (samen met z'n vijven is één ticket cadeau) – studenten € 10 – als gewoonlijk vrij entree tot 18 jaar bij een volwassene met een kaartje. Mantelzorgers kunnen een vrijkaart reserveren via info@wijzijneva.nl.