Veel hondeneigenaren ruimen niet alleen de poep van hun honden op, maar ook ander afval. | Foto Esther Moonen
Veel hondeneigenaren ruimen niet alleen de poep van hun honden op, maar ook ander afval. | Foto Esther Moonen Foto: Esther Moonen

Hondenvrienden maken schoon

opruimen n Op Wereld Schoonmaak Dag is Stichting Platform Hondenvrienden (SPH) zaterdag 15 september actief geweest op verschillende plekken in de regio. In Oegstgeest is afval verwijderd van het veldje aan de Wijttenbachweg en in delen van de Bloemenbuurt.

SPH-secretaris Noortje Bloemzaad is één van vrijwilligers die op pad gingen met handschoenen en vuilniszakken. Zij blikt tevreden terug: "Ik had op sommige plekken meer hondenpoep verwacht, maar in plaats daarvan trof ik vooral verbazingwekkend veel peuken aan."
Voorbijgangers reageerden positief. SPH ruimt naast al het andere afval, ook altijd hondenpoep op. Daarbij vinden ook gesprekken plaats met hondeneigenaren over hun ervaringen in een buurt en het belang van het opruimen van hondenpoep. "Helaas kan iemand die nooit opruimt, heel veel overlast veroorzaken in een buurt. Daarvan heeft iedereen last", erkent voorzitter Brenda Filippo. "Dat geldt zeker ook voor andere hondeneigenaren, omdat hierdoor de indruk ontstaat dat er zo slecht wordt opgeruimd." Volgens Bloemzaad wordt in Oegstgeest echter 'over het algemeen netjes opgeruimd'. "Natuurlijk kan het altijd beter. Daar zetten we ons ook voor in". Ze pleit daarnaast voor meer vuilnisbakken op logische plekken. "Ook mag de gemeente meer ruchtbaarheid geven aan de opruimplicht, bijvoorbeeld door bordjes te plaatsen bij gebieden waar honden mogen loslopen."
Het is de wens van het hondenplatform om met meer mensen regelmatig schoonmaakacties te houden. "Dan kunnen we bijvoorbeeld ook meer doen bij de Klinkenbergerplas", geeft Bloemzaad aan. SPH zoekt nog vrijwilligers die willen meedoen in de eigen buurt of bij gezamenlijke schoonmaakacties. Aanmelden kan via info@platformhondenvrienden.nl. In heel Nederland hebben duizenden mensen zaterdag meegedaan aan Wereld Schoonmaak Dag. Zwerfvuil dat niet wordt opgeruimd, maakt grote kans te belanden in sloten, grachten of rivieren en te eindigen in zee. Uit onderzoek blijkt dat tachtig procent van de plasticsoep in zee van land afkomstig is.


Henk Heemskerk pleit voor financiële steun aan 333 meter ijsbaan in Leiden

politiek n Tijdens de commissie Ruimte van donderdag 13 september pleitte Henk Heemskerk namens IJsclub Oegstgeest voor financiële steun door gemeente Oegstgeest aan een 333-meter ijsbaan in Leiden.

"Als je net terugkomt van vakantie en de eerste raadsvergadering begint, kan ik me voorstellen dat je niet direct zin hebt om zo maar 150.000 euro toe te zeggen als eenmalige, bijdrage voor een 333-meter ijsbaan in Leiden. Toch wil ik namens de IJsclub Oegstgeest en de vele schaatsliefhebbers in Oegstgeest, een pleidooi houden om juist vóór te stemmen," zo begon Heemskerk zijn pleidooi. "Ik sta hier voor u als een man van 78 jaar om te pleiten voor de volgende generatie."

"Het bericht in de media op 23 augustus, midden in de vakantie, dat het College een negatief besluit had genomen over een bijdrage aan de vernieuwde Leidse ijsbaan, heeft ons zeer verbaasd. Het is zeer belangrijk dat de nieuwe ijsbaan in Leiden minimaal een lengte krijgt van 333 meter. Sportief zal Leiden met deze langere baan (ook internationaal) op de kaart komen te staan.

Ook regionaal is de baan heel belangrijk omdat de omliggende gemeenten gebruik kunnen maken van deze unieke gelegenheid om te schaatsen. IJsverenigingen uit de regio hoeven voor wedstrijdtrainingen niet meer naar Haarlem, Den Haag of Utrecht. Regionale wedstrijden krikken het niveau van jonge schaatsers op. Nu al genieten zo'n 100 jongens en meisjes uit Oegstgeest via schoolschaatsen van wekelijkse schaatstrainingen in Leiden onder leiding van Erik van Kordelaar.
En wat te denken van de vele recreatieve schaatsers die van deze oeroude volkssport willen genieten. Alleen al onze IJsclub Oegstgeest registreert 4500 schaatsende leden."

Ook Jos Arts, voorzitter van de Schaatshal Leiden, sprak de raadsleden toe. "Zestig procent van de verhuurde uren aan verenigingen komt uit de regio", sprak hij onder andere. "Leiden investeert meer dan 13,9 miljoen euro. Ook staan zij garant voor de grotere variant. De 150.000 euro die aan Oegstgeest gevraagd is, is substantieel maar fractioneel van de door Leiden gedragen kosten."

Volgens hem zal de nieuwe accommodatie een aanzuigend effect hebben. "Er is een grote schaatspopulatie in Oegstgeest, maar vanwege het ontbreken van een grote baan, niet goed zichtbaar."

Lees meer op www.oegstgeestercourant.nl

Henk Heemskerk (links) spreekt in. De wethouder kijkt toe. | Beeld Commissie