PrO wil meer duidelijkheid over onderwijshuisvesting

politiek n Coalitiepartij Progressief Oegstgeest wil via twintig schriftelijke vragen meer duidelijkheid creëren op het dossier onderwijshuisvesting, dat schrijft de partij in een persbericht.

"De afgelopen maanden is het belang van goede huisvesting voor het onderwijs in ons dorp meermaals breed onderschreven. PrO neemt de inhoudelijke discussie hierover in de raad zeer serieus. Het Integraal Huisvestingsplan (IHP) tezamen met de keuzes die hierbinnen worden gemaakt moeten voor het Oegstgeester onderwijs, hetgeen veel (jeugdige) inwoners aangaat, van toegevoegde waarde zijn."

Tijdens de collegeonderhandelingen werd de gehele gemeenteraad van Oegstgeest verrast door een Perspectiefnota met vele miljoenen aan mogelijke kosten rondom onderwijshuisvesting. In eerdere ramingen werd verwacht dat de kosten eerst licht zouden toenemen – toen geschat op een half miljoen – en daarna sterk zouden dalen.

De onderhandelaars van de coalitiepartijen besloten om het bedrag niet direct op de begroting te zetten.

"Een belangrijk dossier vraagt om een zorgvuldige discussie in de raad die hierin keuzes moet maken. Daarom heeft PrO het college twintig schriftelijke vragen gesteld over onderwijshuisvesting. In samenhang met gesprekken moeten deze antwoorden leiden tot weloverwogen besluiten op dit dossier."

Melanie van Driel (fractievoorzitter PrO): "Ieder kind verdient een stimulerende leeromgeving. In de afgelopen maanden kwamen wij tot de conclusie dat verduidelijking en aanvullende informatie nodig is. Alleen dan zijn we in staat om te voorzien in de onderwijshuisvestingsbehoeften van eenieder. Nu alle scholen in Oegstgeest weer van start zijn gegaan volgen maanden waarin de Raad belangrijke besluiten moet nemen op dit dossier. Met PrO hebben we alhoewel het onderwerp pas later dit jaar op de agenda staat daarom besloten nu al te beginnen met deze essentiële stap binnen het besluitvormingsproces zodat alle informatie zo snel mogelijk op tafel komt."


Nederlandse gemeenten zijn traag met beantwoorden van e-mail

onderzoek n Van de 380 gemeenten in Nederland slagen 143 (38 procent) er niet in e-mail van burgers op tijd te beantwoorden. Dit blijkt uit het onderzoek Bereikbaarheid Gemeenten 2018 van Wij Verdienen Beter. In het onderzoek werd van 24 gemeenten in het geheel geen antwoord ontvangen.

Aan het begin van de onderzoeksperiode van vier maanden ontvingen alle gemeenten per e-mail (of webformulier) eenzelfde vraag. Gemeenten die na een maand nog niet hadden geantwoord (74 gemeenten) ontvingen dezelfde e-mail nogmaals. Aan het einde van de onderzoeksperiode was van 24 gemeenten in het geheel geen antwoord ontvangen.

Uit het onderzoek blijkt dat het de gemeente Oegstgeest niet lukte om binnen een week te antwoorden, maar binnen een maand kreeg men evengoed wél een antwoord.


De opmars van de webformulieren, ten koste van bereikbaarheid per e-mail, lijkt te zijn gestopt. Nog steeds zijn 77 gemeenten voor hun burgers onbereikbaar per e-mail (Oegstgeest is hier één van) maar dit is een daling van 22 procent naar 20 procent ten opzichte van 2017. Na een jarenlange forse toename van gemeenten die niet meer bereikbaar waren per e-mail is dit goed nieuws.
Gemeenten die niet bereikbaar zijn per e-mail maken het voor burgers lastiger om met hun lokale overheid te communiceren. Een digitaal formulier zoals Oegstgeest heeft, verplicht de burger vaak tot het geven van onnodige en soms privacy-gevoelige informatie. Van de gemeenten die enkel bereikbaar zijn per formulier vraagt maar liefst 58 procent om informatie die niet nodig is voor het beantwoorden van een vraag.