Afbeelding
Foto:

Dementievriendelijk Oegstgeest

ontmoeting n Op 13 september start het Alzheimercafé voor het zevende seizoen met het thema 'Muziek en bewegen'. Het Alzheimercafé is een ontmoetingsplaats voor mensen met dementie en hun partners, mantelzorgers, familie en vrienden. Elke tweede donderdag van de maand is er een ander thema. De avond start om 19.00 uur op de Boerhaavelaan 298 in Leiden. Iedereen is welkom.

Op 21 september, wereld Alzheimerdag, wordt Odensehuis Leo in Leiden officieel geopend. Iedereen die een kijkje wil nemen is welkom op Rosmolen 28 in Leiden. Een Odensehuis is een laagdrempelige ontmoetingsplek voor iedereen die zelf of in zijn of haar omgeving met (beginnende) dementie en geheugenproblemen te maken heeft. Iedereen kan binnenlopen om ervaringen uit te wisselen, samen dingen te ondernemen of te ontspannen.
Sinds eind april al bezoekt een groeiende groep mensen iedere dinsdag het Odensehuis, ook uit Oegstgeest. Vanaf september is daar de maandag bijgekomen. Om 12.00 uur licht coördinator Jacqueline Koster de visie en filosofie van Odensehuis Leo toe. Ieder uur zijn er ook sessies met een Virtual Reality dementiebril. Door dementie met een 360 graden simulatiefilm zelf te ervaren, ontstaat meer begrip voor de aandoening. Voor een sessie met deze bril geldt vooraf aanmelden via tel.: 071 707 42 00 of een e-mail sturen naar: info@radiuswelzijn.nl.
Op 8 oktober is er een informatieavond over dementie en hoe hiermee om te gaan voor de winkeliers in Oegstgeest. Bij de startbijeenkomst van project "Dementievriendelijk Oegstgeest" behoorde dit tot de top 3 wensen van de Oegstgeester burgers voor de toekomst: meer kennis over en begrip van dementie in de winkels. Als zowel medeburgers als winkelpersoneel signalen van (beginnende) dementie beter herkennen en een helpende hand kunnen bieden, zal dat in het dagelijks leven van mensen, die last hebben van deze nare ziekte, veel betekenis hebben.