'Geef dans een kans'

dansen n Vanaf dinsdag 2 oktober start er in Cultuurhuis De Paulus in Oegstgeest een dansgroep voor mensen met Parkinson, MS, reuma, een spierziekte of andere chronische bewegingsbeperkingen en mantelzorgers.

Bewegen is gezond. Traditionele oefenprogramma's echter, zijn meestal niet uitdagend en motiverend genoeg. Dans daarentegen daagt uit. Muziek op zich kan al een krachtige uitwerking hebben. Het kan onze stemming beïnvloeden en herinneringen oproepen. Het is echter juist door de combinatie van dans en muziek dat bepaalde delen van de hersenen worden geactiveerd. Normale bewegingen worden dan weer mogelijk. Zo kunnen mensen met Parkinson meestal wel dansen, maar hebben moeite met lopen. Dansbewegingen maken op muziek heeft niet alleen een positief effect op de fysieke gezondheid. Emotioneel stimuleert dans ook de aanmaak van endorfine -het geluksgevoel - en mentaal kun je je even vrij voelen.
De bewegingsprogramma's worden geleid door docenten die daartoe speciaal zijn opgeleid door Dance for Health. De lessen beginnen met een warming-up waarbij dansbewegingen zittend worden uitgevoerd (stoel of rolstoel) gevolgd door danscombinaties (zittend of staand) en een cooling down.


De focus ligt op het versterken van de verschillende spieren en op het verbeteren van de mobiliteit en flexibiliteit van de gewrichten. Maar ook op het hebben van plezier. Individueel, met een partner of met de groep als geheel.


De dansgroep biedt daarnaast de gelegenheid andere mensen te leren kennen, naar mooie muziek te luisteren en de algehele conditie te verbeteren in een veilige omgeving.
Meer informatie en aanmelden via www.danceforhealth.nl of bel 06- 33 08 14 39. Proefles gratis.


Cultuurhuis De Paulus, Warmonderweg 2 Oegstgeest. Dinsdagochtend 10.30-11.30 uur. Zaal open vanaf 10.00 uur, rolstoeltoegankelijk.


Introductie kunstgeschiedenis

studeren n Er is weer een inspirerende collegereeks in Cultuurhuis De Paulus.

In de reeks 'Introductie kunstgeschiedenis' leren deelnemers kunst kennen en herkennen van de Griekse oudheid tot heden. Docente Arianne Deligianis vertelt met groot enthousiasme alles over de Nachtwacht, staat stil bij Rem Koolhaas en gaat door naar Ai Weiwei. Geen droge feiten, maar spannende verhalen en opmerkelijke feiten. Na afloop zien cursisten verbanden, herkennen ze periodes en heeft men kennisgemaakt met de belangrijkste werken uit 3500 jaar westerse kunstgeschiedenis.

Er is één excursie, en er zijn tien hoorcolleges op donderdagochtenden van 10.30 tot 12.30 uur. Het eerste op 27 september, het laatste op 13 december. Voor meer informatie en opgave: vrijeacademie.nl of tel. 088-518 5000.

Locatie: Cultuurhuis De Paulus, Warmonderweg 2, Oegstgeest.