Duo Bilitis maakt overrompelende arrangementen. | Foto PR
Duo Bilitis maakt overrompelende arrangementen. | Foto PR Foto: Duo Bilitis

Intense spanningsbogen en aanstekelijke speelvreugde

muziek n Een 10 in het magazine Luister ontving de nieuwste cd van Duo Bilitis onlangs, naast tal van recensies vol bewondering. "Ontroerend schoon", maar pas op "ze kunnen bijten". Ekaterina Levental, harp en mezzosopraan, en Eva Tebbe, harp en stem, treden op in de Zondagmatinee in de Paulus van 23 september, aanvang 16.00 uur.

Mijmeringen van Bilitis, muziek voor twee harpen en stem, heet de bekroonde cd. Het duo is vernoemd naar het karakter uit Les chansons de Bilitis van Pierre Louÿs. Bilitis is een verzonnen figuur, de Franse dichter deed voorkomen alsof zij een tijdgenoot was van de Griekse dichteres Sappho die leefde van 630-580 v.Chr.

Voor de toneelmuziek toonzette Debussy voor twee fluiten, twee harpen, celesta en stem drie van Louÿs' 143 gedichten. Ronduit uitmuntend is de kwaliteit van het arrangement voor twee harpen en stem dat Ekaterina Levental en Eva Tebbe hieruit creëerden. Dit is pas te realiseren wanneer gedompeld in puur vakmanschap, en die bezitten zij van teen tot kruin. Het geldt even goed voor bijvoorbeeld hun zetting van Debussy's heerlijke Six épigraphes antiques. Bovendien getuigen Duo Bilitis' uitvoeringen 'live' van intense spanningsbogen en aanstekelijke speelvreugde. Zo blijkt weer hoezeer spontaniteit de vrucht is van jaren ervaring. En om met een Engels gezegde te spreken: it is better to travel than to arrive. Het Duo Bilitis reist immense afstanden, en neemt ons daarin mee.

Nog geen twintig jaar oud bevond Debussy zich drie zomers in het kielzog van Nadezjda von Meck, de puissant rijke mecenas van Tsjaikovski. In haar gevolg fungeerde hij als haar pianist. Een wereld van verschil en temperament tussen hem en de Rus arrangeerde Debussy onder meer de Danses Russes uit de derde acte van diens Zwanenmeer. Duo Bilitis maakte daarvan een overrompelend arrangement als ook van drie liederen van Tsjaikovky. De moedertaal van internationaal gelauwerde mezzosopraan Ekaterina Leventals is Russisch, vandaar een loepzuivere vertolking.
Kaarten bij de Rijnlandse Boekhandel, via www.muziekkamer-oegstgeest.org en aan de kassa: deze matinee volwassenen € 25 (samen met z'n vijven is één ticket cadeau) – studenten € 10 –– als gewoonlijk vrij entree tot 18 jaar bij een volwassene met een kaartje. Mantelzorgers kunnen een vrijkaart reserveren via info@wijzijneva.nl.