Paul Teeuwen: 'Als je de magnifieke wereld van wijn wilt ontdekken, dan is Italië 'the place to be'.'
Paul Teeuwen: 'Als je de magnifieke wereld van wijn wilt ontdekken, dan is Italië 'the place to be'.' Foto: PR

23 september: Proeverij op Kasteel Oud-Poelgeest

wijn n Op zondag 23 september vindt van 14.00 tot 17.00 uur voor de zevende maal een feestelijke wijnproeverij plaats in Kasteel Oud-Poelgeest, georganiseerd door Lionsclub Oegstgeest-Warmond.

Bezoekers kunnen tegen een entreeprijs van tien euro In een gezellige sfeer proeven van bijzondere wijnen. Wijnen die bevallen, kunnen direct besteld worden voor het goede doel. Er is een mooie selectie gemaakt van wijnen door Noordman Wijnimport. Daarnaast is er dit jaar een nieuwe leverancier voor Italiaanse wijnen, die bovendien speciaal voor de Lions-proeverij olijfolie importeert: Wijnimport Camaiore.

Italiaanse wijnen

"Camaiore is ontstaan vanuit mijn passie voor wijn en mijn voorliefde voor Italië", vertelt initiatiefnemer Paul Teeuwen. "Als je de magnifieke wereld van wijn wilt ontdekken, dan is Italië bij uitstek 'the place to be'. Ik verkoop alleen maar Italiaanse wijnen van kleine ambachtelijke oer-Italiaanse boeren."


"In mijn jongere jaren heb ik drie jaar in Italië gewoond voor mijn werk. Ik was net getrouwd en ik had mij geen beter begin van mijn huwelijk kunnen bedenken dan daar! Het pure leven en de schoonheid van het land zijn niet in woorden te vatten. Je moet dat ervaren. Italianen leven het leven zoals het geleefd moet worden. Ze genieten van de kleine en pure dingen. De bevolking is elegant en mensen zijn aardig voor elkaar. Tijdens mijn verblijf in Italië is de Italiaanse wijn mij gaan fascineren. Wat ik zo interessant vind aan de Italiaanse wijn is de enorme diversiteit aan druivensoorten. Daardoor is Italië ook het meest gevarieerde land op het gebied van wijn.
Ik leerde steeds meer wijnboeren kennen, in Italië zelf of via wijnbeurzen. Van daaruit groeide mijn verlangen om iedereen te laten kennismaken met de Italiaanse wijnen. Vandaag de dag werk ik samen met kleine ambachtelijke Italiaanse wijnboeren. Kenmerkend aan de wijnhuizen waarmee ik samenwerk is dat ze kleine wijngaarden hebben (maximaal 15 hectare) en bij voorkeur al generaties lang wijn maken."


"Ik ben de Italiaanse taal machtig en daarom zijn de lijntjes kort. Sterker nog, een aantal van de wijnboeren zijn hele goeie vrienden van mij geworden. Mijn huisje in Camaiore is een ideale uitvalsbasis voor de wijnactiviteiten. Vandaar de naam Wijnimport Camaiore."

Kunst

Tijdens de wijnproeverij is er ook een tentoonstelling rond het thema 'wijn.

Cultuurfonds Oegstgeest daagt alle Oegstgeestenaren uit iets moois rond dit thema te creëren. Dat kan van rank tot druif, van glas tot fles, van slok tot droom. "Laat uw fantasie spreken!" moedigt Cultuurfondsvoorzitter Jetteke Bolten aan.

"Wijn spreekt tot de verbeelding: in het oude Griekenland was er zelfs een god van de wijn, Bacchus. Ook Nederland lijkt een wijnland te worden door de klimaatverandering. Waar wijn is, is feest.

De resultaten van uw schilderen, tekenen, boetseren, keramiek, fotografie, grafische technieken, mixed media worden tentoongesteld tijdens de Lions' wijnproeverij in het fraaie kasteel Oud-Poelgeest op 23 september."

Een kunstwerk insturen kan tot maandag 17 september, 18.00 uur (bij Het Oude Raadhuis, Wilhelminapark 17, Oegstgeest). Een jury bepaalt de winnaar(s) wiens of wiens werk wordt gepubliceerd in de Oegstgeester Courant.

Aan het einde van de wijnproeverij worden de kunstwerken geveild. "De opbrengst komt ten goede aan het Cultuurfonds Oegstgeest en dus aan u!" stelt een enthousiaste Jetteke Bolten.

www.cultuurfondsoegstgeest.nl

Goede doelen

De opbrengt van de wijnproeverij en de veiling van de kunstwerken gaat naar een viertal goede doelen: Cultuurfonds Oegstgeest, de Prof. Dr. Leo Kannerschool, de Voedselbank Leiden en omgeving en de ouderen in Oegstgeest.

Informatie en aanmelden: www.lcow.nl

Afbeelding