Syrische kinderen verblijden Hamburgse bezoekster met vondst

hulp n Oegstgeestenaar Ben van Vianen, wonend aan de Lijtweg, beleefde kortgeleden een spannende zondag, toen bleek dat zijn Duitse vriendin uit Hamburg haar portefeuille met daarin pasjes en huis- en werksleutels verloren was. Gelukkig liep het verhaal goed af, en kwam de portemonnee bij een gezellig kopje thee bij een Syrisch gezin weer bij de eigenaresse terecht.

Door Willemien Timmers

"Mijn vriendin was voor weekje over uit Hamburg, en op zondagmiddag 2 september gingen we even gezellig winkelen in Winkelcentrum Lange Voort. Na wat boodschapjes haalde mijn vriendin Gaby ook nog even wat geld, en besloten we samen naar de Lidl op het Boerhaaveplein te wandelen."
Toen het tweetal in de supermarkt liep, kwam de Duitse erachter dat haar portemonnee niet meer in haar jaszak zat. "Natuurlijk schrok ze vreselijk en is direct de route terug naar de Lange Voort gelopen. Helaas geen spoor meer van haar portemonnee. Alles zat er in: niet alleen haar bankpasjes en ID, maar ook twee losse sleutels van haar huis en haar werk."
"De hele avond zijn we bezig geweest om van alles te blokkeren, aangifte van verlies te doen, en te kijken of hij al ergens gevonden was. Het was echt een rampzalige toestand. We wisten ook niet of de portemonnee gerold of verloren was."
Omdat het vaak gebeurt dat contact tussen vinders en verliezers via Facebook tot stand komt, maakte Gaby die avond een account aan. "Al heel snel kregen we via Facebook een voorzichtig berichtje met wat diplomatieke vragen. Het bleek iemand van Vluchtelingenwerk Oegst­geest te zijn, die uit wilde vinden of de portemonnee bij ons hoorde. Toen we die twijfel konden wegnemen, vertelde zij dat de portemonnee door Syrische kinderen gevonden was, waarschijnlijk net over de brug in Haaswijk."


Op maandagmiddag ging het Oegst­geest-Duitse koppel theedrinken in Haaswijk waar ze de kinderen, die naar school gaan op de Daltonschool, heel hartelijk bedankten en een kleine beloning gaven. "We hebben lang over van alles en nog wat zitten praten. Het bleek zelfs dat zij kortgeleden nog in Hamburg waren geweest op familiebezoek! Geweldig hoe snel alles weer goed is gekomen. Ik ben alle betrokkenen heel erg dankbaar!"


'Gemeente moet sportverenigingen actief helpen bij subsidiekansen'

politiek n Het CDA wil dat de gemeente Oegstgeest sportverenigingen gaat ondersteunen bij de aanvraag van subsidies. Voor vrijwilligers bij sportclubs zijn subsidietrajecten bij de landelijke overheid vaak te tijdrovend, waardoor er vaak wordt afgezien van het aanvragen van subsidies. Daardoor lopen verenigingen geld mis en dat vindt het CDA zonde.

Reden voor deze oproep is een nieuwe subsidie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Er is maar liefst 87 miljoen euro beschikbaar. Hiermee kunnen amateursportclubs in heel Nederland extra subsidie krijgen voor het bouwen en onderhouden van gebouwen en velden, maar ook voor aanschaf van nieuwe sportmaterialen. Voor de Haagse subsidiepot geldt: op is op, dus het CDA maant het college tot haast.
De CDA-fractie roept het College op om de subsidie onder aandacht te brengen bij de sportclubs. Met de subsidie kunnen sportclubs investeren in de toekomst van de vereniging en daarmee het voorzieningenniveau in het dorp verder helpen versterken. Het CDA vindt dit belangrijk vanwege de maatschappelijke functie die sportclubs hebben.


'Winkels eerder open op zondagen'

politiek n D66 en Lokaal Oegstgeest dienen aanstaande donderdag tijdens de commissievergadering een voorstel in om het voor Oegstgeester ondernemers mogelijk te maken hun winkel op zondag eerder te openen dan 12.00 uur.

De twee partijen lieten tijdens een uitzending van 'Politiek071' van Sleutelstad FM weten dat het tijd is om met de tijd mee te gaan.

Momenteel mogen de winkels in Oegstgeest alleen tussen 12.00 en 20.00 uur geopend zijn op zon- en feestdagen.

Lokaal Oegstgeest en D66 vinden dat het voor een ondernemer mogelijk moet zijn om de deuren op zondag al om 9.00 uur te openen.

Het zal nog een hele kluif worden om coalitiepartijen Progressief Oegstgeest, VVD en CDA mee te krijgen in het voorstel. Zij hebben in het coalitieprogramma reeds aangegeven niets te willen wijzigen in het beleid rondom de zondagsopenstelling van winkels.


Carmina Burana bij De Troubadours

muziek n De Troubadours verheugen zich er enorm op om na acht jaar opnieuw de Carmina Burana te gaan uitvoeren. Carmina Burana kennen wij vooral door de Duitse componist Carl Orff, die in 1937 een selectie van 24 teksten op muziek heeft gezet, liederen over ontluikende natuur, drank en liefde.

Het project start op 17 september en zal met een concert worden afgesloten op 17 en 18 mei 2019. De muzikale leiding ligt in handen van Erik van Balen. Alle stemmen zijn welkom, met name tenoren worden van harte uitgenodigd. Na twee repetities kan men beslissen om lid te worden. Het is ook mogelijk om je alleen voor de duur van het project in te schrijven. De repetities zijn op maandagavond van 20.15 tot 22.30 in het Dorpscentrum. Contact: miadeleeuw009@gmail.com of (070) 3997280. www.detroubadours.com