Howicks en Lili's

Ze mogen blijven, finally! Ik ben ontzettend blij met de wending afgelopen zaterdag. Maar tsjonge, wat duurde het lang. Ik ben er nog niet klaar mee. Er zijn nog zoveel Howicks en Lili's. Het is de wet, zei de staatssecretaris. En dat is zo. Tot in de hoogste regionen van het gerechtelijke systeem is er de wet en die zegt wat het zegt. Maar wat wet is, is niet altijd recht. Recht doen is iets heel anders dan de wet toepassen, al zou je hopen dat ze één op één op elkaar passen als gelijke puzzelstukjes.

Nu kreeg onrecht lange tijd een gezicht in Howick en Lili. On-recht. Recht voedt de wetgeving. Maar als de wet navolgen gelijk wordt aan recht doen, scheppen we een groot probleem. Als christen ben ik daar gevoelig voor. Jezus kraakt het kwaad en schept ruimte om recht te doen: elkaar liefhebben, opvangen, ruimte bieden, wetten daarop aanpassen. Vooral de 'kleinen', de kwetsbaren, minderheden en de kinderen.

Erik Ravelo, een Cubaanse kunstenaar, heeft zes foto's gemaakt van kruisigingen. Een volwassen persoon tegen de muur, een kind er op 'gekruisigd'. Het kind als slachtoffer van pedofilie, van seksueel misbruik in Thailand, van de oorlog in Syrië, van orgaanhandel, van vrij wapenbezit in de VS en van obesitas. Hij noemt deze serie 'The Untouchables'. De twee laatste hebben de wet achter zich staan: vrij wapenbezit en de regels voor de voedselindustrie. Maar levert die wet 'recht' op? Wie deze 'kruizen' niet wil aanraken, grossiert zomaar in onrecht.

Ik snap waarschijnlijk niet goed dat er een praktische grens is aan barmhartigheid. Er zijn veel soortgelijke gevallen van kinderen die ook willen blijven in Nederland. Hoe los je dat op? Maar dat is de vraag niet. De vraag is veel moeilijker dan wij kunnen beantwoorden: hoe doe je mensen recht, vooral de kleinsten en kwetsbaren?

Ondertussen ken ik de Howicks en de Lili's niet persoonlijk. Ik zie wel kinderen in Oegstgeest. Hoe gaan we met ze om? Jij en ik? Doen we ze recht? Het is moeilijk om lief te hebben, steeds maar weer. Maar ik ken een God de het kwaad overwon en ruimte schept om het te leren: lief te hebben en recht te doen.

Robert Roth