Stress-busters

"Kun jij woensdag vergaderen? Iedereen kan, dus je bent de enige op wie we nog wachten". Ik zie in mijn agenda 'sporten' met een vraagteken staan. En ik antwoord: "Ja hoor, dat is goed". Ik moet me toch eerst nog opgeven en inschrijven en dat kan best een weekje wachten, nietwaar?

'Agenda' zijn 'dingen die gedaan moeten worden'. In de papieren of digitale agenda staat voor je het weet meer dan je lief is. Je agenda gaat zo na de vakantie zijn macht alweer over je laten gelden, voor je het doorhebt. Maar dat is een omkering van de werkelijkheid. Wie leidt nou wie?
Ik voelde warempel een week na de vakantie de stress alweer toeslaan. En dat terwijl ik aan een mooie nieuwe baan ben begonnen, waarin ik me helemaal op mijn plek voel. Hoe is dat bij u en jou?


Zit u tegen een nieuw werk-, school- of studieseizoen aan te hikken? En dan hoop ik dat u werk hebt, want ook het niet hebben van werk kan stress geven.

Erik Scherder, neurowetenschapper, heeft ontdekt, zo las ik, dat niksen en bankhangen niet helpt tegen stress. En vakantie ook niet. Hij noemt vijf stress-busters die wél helpen tegen stress. Muziek luisteren, regelmatig bewegen, empathisch bezig zijn, nieuwe dingen doen of leren, en voldoende slapen. Als je in je week ruimte maakt voor deze zaken heeft dat een positief effect op de overbelaste delen van je brein. Je wordt er dus een blijer en gelukkiger mens van.

Het empathisch bezig zijn is de enige van de vijf die gericht is op de ander. Echte aandacht geven, je verdiepen in de ander, daar word je dus zelf beter van. Dat doet denken aan wat Jezus al zei:" Geven maakt gelukkiger dan ontvangen". Het is niet de eerste keer dat me opvalt dat wat Jezus vertelde en voordeed, in het algemeen door velen als goed, passend en heilzaam wordt herkend.

Kortom, laten we, bijvoorbeeld, naar een concert gaan in het Groene Kerkje of in de Paulus, elke dag een half uur wandelen of naar de sportschool of -vereniging, een cursus uitzoeken bij K & O of in het Dorpscentrum en op de site van Dorpskracht zoeken naar vrijwilligerswerk. Daar worden we dan zó moe van, dat we vast goed zullen slapen.

"Woensdag? Nee, dan kan ik niet ".

Alice Siepelinga