Sina Kloke: 'Mijn programma is een reis door de wereld van de dans'. | Foto Ulrich Pölert (Fotostudio  Hesterbrink)
Sina Kloke: 'Mijn programma is een reis door de wereld van de dans'. | Foto Ulrich Pölert (Fotostudio Hesterbrink) Fotostudio + Medienlabor Hesterbrink

Europa ten voeten uit: Sina Kloke neemt je mee op reis

muziek n 9 september om 16.00 uur speelt Sina Kloke uit Keulen klavierwerken van Bach, Debussy, Chopin, Enescu en Gardel. Bij deze Zondagmatinee vijftig procent korting op de tickets.

Het Open Monumentenweekend staat in het teken van Europa. Echter, is de basgedreven, hooggeorganiseerde en meerstemmige toonkunst die sinds eeuwen op tal van tradities, uitvoeringspraktijken en stijlen voortbouwt – wij noemen haar gemakshalve de klassieke muziek – niet in haar oorzaak Europa? Door allerhande ingenieuze technologie ingegeven, mag zij gerust informatietechnologie avant la lettre heten. Wij mensen hebben immers oren op steeltjes, onwillekeurig pikken we telkens melodieën en ritmes op. En componeerde Vivaldi zijn Vier Jaargetijden in 1723 in Venetië, twee jaar later verscheen het in Amsterdam voor het eerst in druk. Muziek is niet aan tijd en evenmin aan territorium gebonden. Sina Kloke: "Mijn programma is een reis door de wereld van de dans: een Engelse suite van dansen van Bach, dansen van Debussy, walsen van Chopin, een danssuite van de Roemeen Enescu en een tango van Carlos Gardel." Met zijn door Balkanse volksmuziek ingegeven Tweede danssuite voor piano verwierf violist en componist George Enescu in 1903 de eerst prijs bij een compositiewedstrijd, in Parijs. Debussy zat in de jury en van hem ging een jaar eerder Pour le piano in première. Sina Kloke speelt dit ook. De elegante Sarabande daaruit lijkt geïnspireerd door zestiende-eeuwse muziek. Europa ten voeten uit, kortom.

Maar hoezo nu Gardel? Hij is toch de Argentijnse zanger en componist die Astor Piazzolla de vader van de tango noemde? Gardel is in Bordeaux geboren. Zodra de film met geluid ingang maakte, werkte hij aan talrijke muziekfilms mee en groeide uit tot een wereldster. Zijn tango Por una cabeza – 'Met hoofdlengte', over gokverslaving bij paardenraces vergeleken met verslaving aan vrouwen – werd opnieuw populair door de bekroonde film Scent Of A Woman (1992). Gardel's dood in een vliegtuigongeluk bracht in Buenos Aires vele duizenden op de been.

Kaarten bij de Rijnlandse Boekhandel, via www.muziekkamer-oegstgeest.org en aan de kassa: deze matinee volwassenen € 12,50 – studenten € 5 – vrij entree tot 18 jaar bij een volwassene met een kaartje. Mantelzorgers kunnen een vrijkaart reserveren via info@wijzijneva.nl.