Burgemeester Jaensch wijdt een nieuwe sjoelbak in. | Foto Willemien Timmers
Burgemeester Jaensch wijdt een nieuwe sjoelbak in. | Foto Willemien Timmers Foto:

Nieuwe sjoelbakken voor Kakelende Schuivers Buitenlust

sjoelen n Op donderdagavond 30 augustus nam burgemeester Emile Jaensch in buurthuis De Kratong in Buitenlust vier nieuwe sjoelbakken in gebruik voor de dames van 'De Kakelende Schuivers'.

Door Willemien Timmers

De bakken waren, na een tip van clublid Mieke van der Werf en door bemiddeling van de burgemeester, geschonken door Fonds 1818.

De oude bakken waren meer dan twintig jaar oud, en hard aan vervanging toe. "Handen wassen!" werd er daarom ook geroepen voordat aan het sjoelrondje begonnen werd, want vette stenen en ruwe bakken zijn funest voor goede scores.

Geen vette stenen en ruwe bakken

Met de dertig stenen kunnen bij het sjoelen 148 punten worden behaald, dat wil zeggen zeven combinaties van vier stenen van elk twintig punten (ik elk vakje evenveel stenen), plus twee stenen die dan in de vier moeten glijden. "Wij halen op zijn hoogst meestal zo rond de 120 punten", laten Dikkie en Ria weten.
Als sinds de opening van De Kratong wordt er in het clubhuis op donderdagavond gesjoeld. "Net zoals er op vrijdagavond hier geklaverjast wordt", sprak de voorzitter van de buurtvereniging, Belinda Frederiks.
Burgemeester Jaensch voelde zich duidelijk thuis en vertelde het verhaal van de komst van de nieuwe bakken. "Wij kregen van Fonds 1818 als Oegstgeest een mooie cheque, en toen ik pas met Mieke van der Werf stond te praten, wist ik dat ik een goed doel had gevonden. Fijn dat wij vijfhonderd euro aan de wijkvereniging konden overhandigen."
De dames (heren spelen niet mee) moesten even wennen aan de nieuwe, gladde sjoelbakken. Ria Oudshoorn: "Ze werken heel goed, maar je moet je tactiek wel een beetje aanpassen."


"Als de gemiddelde scores vanavond niet omhoog gaan, neem ik ze weer mee", grapte de burgervader. "En anders kom ik over twintig jaar terug om weer nieuwe bakken te brengen."

Foto Willemien Timmers
Foto Willemien Timmers
Foto Willemien Timmers
Foto Willemien Timmers
Foto Willemien Timmers
Foto Willemien Timmers
Foto Willemien Timmers