Oud-Oegstgeestenaar Job Cohen hield een voordracht waarin zowel zijn familiegeschiedenis als grote vraagstukken aan bod kwamen. | Foto WT
Oud-Oegstgeestenaar Job Cohen hield een voordracht waarin zowel zijn familiegeschiedenis als grote vraagstukken aan bod kwamen. | Foto WT Foto:

Open Monumenten & Osger Weekend geopend

historie n In een bomvolle raadszaal is woensdag 29 augustus het Open Monumenten & Osger Weekend geopend tijdens een door de Vereniging Oud Oegstgeest (VOO) georganiseerde avond.

Lineke Hofdijk, voorzitter van Stichting Osger Support had de eer om het programma van het weekend van 8 en 9 september aan het gehoor uiteen te mogen zetten en daarna het programmaboekje aan te bieden aan wethouder Matthijs Huizing. Vanaf dat moment was het programma openbaar. Het landelijk thema van het Open Monumentenweekend is dit jaar 'In Europa' en de VOO heeft om het thema vorm te geven een fietstocht door Oegstgeest gemaakt die voert langs alle (bijna 50) plaatsen in Oegstgeest die op de een of andere manier met Europa verbonden zijn. Het fietsboekje werd door Rianne Meester, voorzitter van de VOO, aangeboden aan prominent dorpsgenoot en fietsliefhebber Wil van Elk.

Vervolgens hield oud-politicus en oud-Oegstgeestenaar Job Cohen een voordracht over het thema "In Europa". Daarin kwamen aan bod zowel zijn familiegeschiedenis als de grote Europese vraagstukken. De familie van zijn moeders kant is lang geleden vanuit Portugal, via Belgrado naar Amsterdam gekomen. Zoals te verwachten was, bleek hij een groot aanhanger te zijn van de Europese gedachte en benadrukte de verworvenheden die wij aan het verenigde Europa te danken hebben, waarbij hij op de eerste plaats noemde het uitblijven van oorlogen. Hij toonde ook oog te hebben voor de nadelige gevolgen van de vrije migratie en kapitaalstromen die door Europa mogelijk zijn geworden. En betoogde dat zeker aandacht geschonken moet worden aan de problemen die dat voor veel burgers meebrengt. Na zijn lezing volgde een zeer geanimeerde discussie.

Het programmaboekje van het Open Monumenten & Osger Weekend en ook de beschrijving van de fietstocht door Oegstgeest zijn gratis te verkrijgen bij de Oegstgeester boekhandels, de bibliotheek en het gemeentehuis. Zie ook www.osger.nl en www.oudoegstgeest.nl.


Truus Serdijn in het koetshuis

kunst n Op zondag 9 september opent Kasteel Oud-Poelgeest haar duren voor het Open Monumenten & Osger Weekend. In het Koetshuis wordt speciaal aandacht gegeven aan de schilderijententoonstelling van Truus Serdijn. Zij exposeert met haar werk, geïnspireerd op bosgezichten, waar de tuin van Oud-Poelgeest zeker tot haar inspiratiebron heeft gediend.

Truus Serdijn is na haar fleurige bloemenreeks nu vol aan het experimenteren met het bos. Ze is in iedere fase aan het onderzoeken om steeds een vernieuwend resultaat te krijgen. In deze serie komt het bos in al haar facetten en tonen naar voren.

Tijdens het Open Monumenten & Osger Weekend op zondag 9 september, tussen 14.00 en 17.00 uur is de kunstenares Truus Serdijn zelf aanwezig om haar werk toe te lichten. Het werk hangt dan nog tot eind september en is dagelijks te bezichtigen.

Afbeelding
Afbeelding