Afbeelding
Foto: Hans Twilt

Ghanesha in de Wereldwinkel

fairtrade n De Wereldwinkel Oegstgeest heeft twee mooie exemplaren van Ganesha in de winkel staan.

Ganesha, de Hindoegod met een mensenlichaam en een olifantenhoofd, is van oorsprong een god van wijsheid en kennis. In alle lagen van de bevolking en ook onder niet-Hindoes is hij echter vooral populair als god van de dagelijkse voorspoed en begunstiger van elk nieuw begin. Wanneer iemand bijvoorbeeld een nieuwe baan krijgt of gaat verhuizen of trouwen, vraagt hij Ganesha om alle hindernissen weg te nemen.
Ganesha is de zoon van Shiva en Parvathi. Zijn eerste jaren bracht hij door in afwezigheid van zijn vader. Toen deze uiteindelijk terugkeerde van het slagveld herkenden vader en zoon elkaar niet en weigerde Ganesha zijn vader de toegang. Daarop onthoofde Shiva hem. Toen Shiva ontdekte dat het om zijn eigen zoon ging, was het hoofd van Ganesha echter spoorloos verdwenen. Daarom beloofde Shiva hem het hoofd van de eerste voorbijganger te geven. Dat was een olifant. Vaak wordt hij afgebeeld met vier armen. Zijn dikke buik heeft echter een meer prozaïsche reden, namelijk omdat hij zo van zoetigheid houdt.
Tevens zijn er kleine exemplaren die de mogelijkheid bieden om wierookstokjes in te steken.


Internetcursus voor beginners in de bibliotheek

computers n Op donderdag 6 september start de cursus Klik & Tik in de Bibliotheek in Oegstgeest. Deze cursus is voor iedereen die meer met internet wil doen, maar nog niet weet hoe dat werkt.

Deelnemers van deze cursus leren in vijf lessen hoe zij: informatie kunnen zoeken en vinden op internet, websites via de adresbalk te herkennen, zoeken via Google, een reis te plannen met openbaar vervoer via ov9292, tweedehands koopjes te zoeken via Marktplaats en informatie op te zoeken over bijvoorbeeld een hobby.
De cursusdagen zijn 6 september, 13 september, 20 september, 27 september en 4 oktober. De cursus wordt gegeven van 10.00 uur tot 12.00 uur in de Bibliotheek in Oegstgeest. Voor leden zijn de kosten € 15,00 en voor niet-leden € 20,00. Inschrijven kan in de Bibliotheek bij een van de medewerkers en via www.bibliotheekbollenstreek.nl.