De brand bij Sikkens in 1968.
De brand bij Sikkens in 1968. Foto:

Koos Filippo: Een oud-brandweerman vertelt

brandweer n In de maandelijkse artikelenreeks in aanloop naar het 300-jarig bestaan van de vrijwillige brandweer Oegstgeest deze keer een gesprek met de oudste nog in leven zijnde voormalige brandweerman: Koos Filippo. Hij maakte de verhuizing mee en de slag naar een professioneel brandweerkorps.

Door Wim van Tuijl

"Per 1 januari 1967 werd ik aangesteld bij de brandweer Oegstgeest. Ik was toen 29 jaar en zou er tot 1993 blijven", opent Koos. Hoe hij daar terecht kwam? "Ik werkte als timmerman bij aannemersbedrijf Den Dubbelden. De eigenaar, zijn zoon en drie personeelsleden zaten allen bij de brandweer. Ook aannemers als De Rooij en Nek maakten deel uit van de brandweer, evenals een aantal werknemers van de gemeente. Na mijn dienstplicht in Nieuw Guinea eind jaren 50 keerde ik terug bij Den Dubbelden. De heer Van Gorkom, destijds directeur van Gemeentewerken en commandant van de brandweer, peilde mijn interesse voor de brandweer. Het voordeel was dat brandweermedewerkers vielen onder de Bescherming Bevolking en geen herhalingsoefeningen in het leger hoefden te volgen. Een prima keuze. Nooit spijt van gehad", stelt Koos.

Professionalisering

De cultuur die destijds heerste binnen het korps was nogal vrijblijvend en miste echte discipline. "Dit kwam pijnlijk aan het licht toen we voor de eerste keer deelnamen aan een wedstrijd van brandweerkorpsen uit de regio. Op veel onderdelen schoot ons korps tekort. De heer van Gorkom nam direct maatregelen. Hij stelde een professional aan die het brandweerkorps Oegstgeest veel belangrijke vaardigheden aan zou leren. Bovendien moest ieder korpslid cursussen gaan volgen en examens afleggen", herinnert Koos zich. Inmiddels was Jan Schrijvers bevelvoerder geworden. De resultaten mochten er zijn. Uiteindelijk was ons hoogtepunt een tweede plaats bij een wedstrijd op landelijk niveau", vertelt Koos trots. De kroon op het werk van een team dat van jong tot oud tot een hechte eenheid was samengesmeed.


Verhuizing en verbouwing

Koos herinnert zich de behuizing van de brandweerkazerne aan de Willem de Zwijgerlaan, vlakbij het oude politiebureau aan de Geversstraat. "Het gebouw was sterk verouderd. De oplossing: In de jaren 70 werd de oude gemeentegarage aan de Dorpsstraat omgebouwd tot brandweergarage en als zodanig in gebruik genomen. Daarin paste de brandweerwagens en het materieel. Voor nabesprekingen en bijeenkomsten moesten we uitwijken naar de kantine van het toenmalige gebouw van Gemeentewerken aan de Kwaaklaan. Niet handig", aldus Koos.

De nieuwe brandweercommandant, Thijs Noordervliet, was de motor achter de verbouwing van de brandweerkazerne. De daad werd bij het woord gevoegd en tussen 1989 en 1991 begon een ingrijpende verbouwing en kwam er een verdieping op de kazerne te staan. Koos: "We hebben veel zelf gedaan. Immers, veel brandweerleden werkten bij aannemersbedrijven en hadden de capaciteiten om op professionele wijze de handen uit de mouwen te steken. Ook de brandweerlieden die geen ervaring met bouw hadden, hebben hard meegewerkt. In 1991 was het zover dat de verbouwing gereed was. Deze verbouwing getuigt van de perfecte teamsfeer bij de brandweer. Nu hadden we een perfect onderkomen voor nabesprekingen, vergaderingen enzovoort", geeft Koos aan.


Onvergetelijke branden

"De enorme branden bij Sikkens in 1968 en 1972", vertelt Koos. Brandweerkorpsen uit de gehele regio moesten assisteren; ook Oegstgeest. "Wij waren verantwoordelijk voor leveren van voldoende bluswater".

Koos zegt ook de grote brand bij jachthaven De Bolder, gelegen aan het Oegstgeester Kanaal, zich goed te herinneren. Het was in de nieuwjaarsnacht. "Ik weet nog dat Henk Heemskerk spontaan aanbood de catering voor ons te verzorgen", vertelt hij tot slot.

Afbeelding