Ver weg, toch thuis

Vakantie is er op uit gaan. Weggaan en achterlaten om misschien opgeladen en geïnspireerd de draad van je leven weer op te nemen. Zo gingen we dit jaar naar Engeland met een dubbel doel. Na lange tijd een bezoek aan mijn zoon en zijn gezin om bij te praten en samen te zijn in plaats van alleen maar digitaal contact te hebben. En dan Engeland: een land met een rijke geschiedenis. We komen allerlei monumenten tegen die je aanzetten je te verdiepen in de geschiedenis van plaats en de omgeving.

In Engeland werd ik ook verrast met verwijzingen naar Oegstgeest. In het gebied waar we rondtrokken (Northumberland) staan veel grootse kerken en ruïnes van kloosters. Die zijn veelal gesticht in de zevende eeuw door ijverige monniken en nonnen. Veel van de abdijen zijn in de 16e eeuw onteigend, verkocht of gesloopt. Onze dubbele ontdekking was in de plaats Ripon. De kerk daar is in 672 gesticht door de heilige Wilfrid voor zijn bekeerlingen. Hij was een tijdgenoot van Willibrord, die bij ons het christendom bracht.
We bezochten in Ripon de crypte, waarin vaak de stichter werd begraven. Meer dan 1300 jaar oud! Vaak geplunderd, dus getuigen nu alleen nog de oude dikke muren van de ontstaansgeschiedenis. Boven is de kerk licht en uitbundig vormgegeven, want die opbouw dateert uit de gotische tijd waarin detaillering iets weergeeft van de aandacht van God voor ieder en alles. De kerkruimte is verdeeld in een ruimte voor de kerkbezoeker en een afgescheiden gedeelte, het koor. Daar, in banken langs de muur stonden de monniken of leunden op hun misericordia (een soort steuntje op de onderkant van hun zitplaats) terwijl ze hun gebeden zeiden en zongen. Boven elke zitplaats de naam van de heilige die tot voorbeeld strekt. En bij de een na laatste stond, jawel, de naam van onze eigen Willibrord!
De tweede ontdekking was de "Jewel of Ripon", de trots van de kerk. Het is een gouden broche met filigraan verdeling met daarin kostbare edelstenen. Er is een grote overeenkomst met een sieraad gevonden in Nieuw Oegstgeest, gedateerd in dezelfde tijd. Zolang geleden al een verband? !
Ver van huis en toch een beetje thuis.
Dik Kompier