Vier jaar extra

Wetenschappers in Amerika analyseerden overlijdensadvertenties en ontdekten dat mensen die religieus waren langer leefden. Ik vind zo'n bericht intrigerend. Er dwarrelen meteen een serie vragen door mijn hoofd: zou dat ook in Oegstgeest zo zijn? Geldt dat voor alle religies? Word je ook ouder als je in kabouters gelooft? Is het een cadeau van God voor gelovige mensen? En, wat is de oorzaak dan? Mijn oma van mijn moeders kant is 99 geworden en was behoorlijk gelovig, is ze daarom zo oud geworden?

Dus ben ik maar even wat dieper in deze intrigerende zaak gedoken. Het Amerikaanse onderzoek blijkt zich te baseren op niet alleen religieuze voorkeuren, maar ook op huwelijksgegevens, activiteiten, hobby's en (eet)gewoonten. Kortom, al die aspecten die onze gezondheid kunnen helpen of juist niet. Met de nodige wetenschappelijke slagen om de arm concludeert men dat meditatie en sociale banden factoren zouden kunnen zijn die bijdragen aan een langer leven. Religieuze mensen leven gemiddeld vier jaar langer dan hun agnostische en atheïstische leeftijdsgenoten.


De onderzoekers denken dat de oorzaak gezocht moet worden in de sociale steun. Het doen van vrijwilligerswerk en betrokkenheid bij sociale organisaties waren mede verantwoordelijk voor die hogere levensverwachting, De wetenschappers zijn er nog niet helemaal achter. Niet alles is verklaarbaar, want het is nog steeds niet helemaal duidelijk wat precies de verdere gezondheidsvoordelen zijn van het aanhangen van een religie. Een deel kunnen de wetenschappers dus verklaren, maar een deel ook niet. Bij dat onduidelijke onbenoembare deel denken de onderzoekers dat de hogere levensverwachting is te verklaren doordat religieuze mensen vaker geen alcohol drinken, geen drugs gebruiken of andere ongezonde dingen doen.
Zijn dit nou argumenten om wat vaker naar een kerk te gaan? Dacht het niet. Naar de kerk gaan doe je niet om oud te worden maar om andere redenen. Die zullen voor iedereen anders liggen. De enige manier om voor jezelf een antwoord te geven op de vraag of je naar de kerk zou moeten gaan, is door het te doen en dan te ervaren wat dat met je doet. Je bent welkom.

Arjan de Kok