De Spaanse cellist José Mor en Sara Crombach piano in de Paulus op 25 maart, Debussy's 100ste sterfdag.
De Spaanse cellist José Mor en Sara Crombach piano in de Paulus op 25 maart, Debussy's 100ste sterfdag. Foto:

Serie Zondagmatinees in de Paulus weer van start

muziek n 9 september is de eerste Zondagmatinee in de Paulus van het nieuwe seizoen. Bij deze seizoensopmaat kaartjes voor de halve prijs en zoals steeds vrij entree tot 18 jaar. In 2018/19 tien concerten, inclusief twee in Theater Het Trefpunt in Warmond. Lucien Knoedler, initiatiefnemer en programmeur van deze kamermuziekserie, terug en kijkt vooruit.

In drieënhalf jaar dertig concerten in de Paulus? "En vier pakkende hoorcolleges van Leo Samama, laatst in maart twee over Debussy in het Dorpscentrum Oegstgeest bij vier concerten rondom de honderdste sterfdag van deze Franse componist. En natuurlijk in Cultuurhuis de Paulus: een intieme ambiance, een goede akoestiek en ook in de koude jaargetijden is het er goed toeven. Ik woonde er twintig jaar vlakbij. Op zondagmiddagen om 16.00 uur, een tijdstip dat de concertgasten prettig vinden. Dit was niet mogelijk geweest zonder Cultuur Fonds Oegstgeest, onder meer Lokaal Fonds Oegstgeest en de talrijke donateurs die er bovendien toe bijdroegen dat er nu een prachtige vleugel staat. Nu sponsors vinden die helpen de rest van de aankoopsom te betalen. Geen sinecure.
Wat ik poog te bewerkstelligen? Het Grote Luisteren – reikhalzen naar muziek. Dit is de titel die componist, schrijver en musicoloog Elmer Schönberger aan zijn Huizinga-lezing gaf, in december 2005 in de Pieterskerk. Daaruit dit citaat: "Wee de muziek die weigert zich naar de wensen van de luisteraar te voegen. Die zal ervan lusten want die heeft praatjes. Die is zelfgenoegzaam, moeilijk, elitair – overbodig. Ik vind (…) dat zij heeft recht op de toegewijde luisteraar waarvoor zij gedacht is, het open oor dat bereid is zich door de gehoorde klanken in al hun volheid te laten raken. Volheid – dat is schoonheid, vernuft en expressiviteit, maar ook overmoed, dwarsheid en krankzinnigheid. Deze luisteraar, die de denkbeeldige som is van alle luisteraars die vervuld zijn van dit ideaal, is op zijn minst een nastrevenswaardige illusie".
In de Paulus daarom even goed onbekend repertoire, zoals 23 februari volgend jaar de wereldpremière van het Tweede strijkkwartet van Leander Schlegel (1844-1913), geboren in Oegstgeest, getogen in Leiden en bewonderd tot in Wenen. Het manuscript van 1913 ligt bij het Nederlands Muziek Instituut en verschijnt op verzoek van Muziekkamer Oegstgeest bij muziekuitgeverij Donemus. Intussen al ben ik in de weer met 2020 als Beethoven 250 jaar is.


Dank ook aan Ronde Tafel Oegstgeest voor de ruimhartige ondersteuning van een Zondagmatinee en met busjes een twintig mensen ophalen die nog maar zelden hun woning verlaten, menigeen aan een rolstoel gekluisterd. Ook ik vond dit onvergetelijk. Aar dit keer op keer vergt nauwgezette organisatie en is niet kosteloos. Allemaal grijsaards in de zaal? Dit argument deed al de ronde toen ik een veertig jaar terug muziekrecensent van een landelijk dagblad was. In samenwerking met Bibliotheek Bollenstreek beoog ik er natuurlijk kinderen en jongeren bij te betrekken.


Elmer Schönberger is 11 november in de Paulus, samen met prachtige musici: het cellopianoduo Hochscheid-van Ruth en mezzosopraan Barbara Kozelj. Zijn programma heet 'De Groote Oorlog' en dit dan precies honderd jaar sinds de Eerste wereldoorlog ten einde kwam. 14 oktober het New European Ensemble in Poëzie en Muziek uit de Eerste wereldoorlog, vergezeld van 'native speakers' in het Engels en Duits. De Zondagmatinee van 9 september is evenzeer 'Europa ten voeten uit' maar dan heel anders: Bach, Debussy, Chopin en Enescu lieten zich graag inspireren door dansvormen, tot slot een tango van de in Bordeaux geboren Argentijn Gardell. Kaarten bij de Rijnlandse Boekhandel: alleen dit keer 12,50 euro voor volwassenen, studenten 5 euro, als gewoonlijk vrij entree tot 18 jaar, of online via www.muziekkamer-oegstgeest.org. Mantelzorgers kunnen een vrijkaart reserveren via info@wijzijneva.nl.