Vluchtelingen zoeken hulp bij integratie

helpen n 'Sara kijkt beteuterd naar het stukje papier dat zij in haar handen heeft. De medewerker van Handhaving had haar zojuist een bekeuring overhandigd, omdat zij haar huisvuil in de verkeerde container had gedaan. De instructie die zij ooit had gekregen, had zij niet gelezen, omdat zij het Nederlands onvoldoende beheerste. Was er maar iemand geweest, die haar dit had verteld.'

Twee jaar geleden stond de instroom van vluchtelingen in Europa hoog op de (politieke) agenda. Inmiddels is deze stroom door de Turkije-deal nagenoeg opgedroogd en zijn er andere onderwerpen die de aandacht vragen. Desondanks hebben de vluchtelingen die in onze gemeente zijn komen wonen, hulp en begeleiding nodig om in onze ingewikkelde samenleving de weg te vinden en te gaan deelnemen. "Zij zijn voor hun integratie afhankelijk van Nederlanders die hen een warm hart toedragen, zo nu en dan van advies willen dienen en met hen de Nederlandse taal oefenen. Zou u de begeleider of maatje van één van hen willen worden?" vraagt het Vluchtelingenwerk aan de bewoners van Oegstgeest.

Werken bij VluchtelingenWerk

VluchtelingenWerk is een vrijwilligersorganisatie die in 1979 is ontstaan op initiatief van verschillende kerken en politieke partijen. Ook in Oegstgeest is een afdeling aanwezig, die statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) begeleidt bij hun integratie. De medewerkers die daar werken, kunnen geïnteresseerden in contact brengen met iemand die hulp nodig heeft om te integreren.

Wat is er te doen?

Coach Vestiging. Van tijd tot tijd worden nieuwe statushouders gehuisvest in de gemeente. Daarvoor moeten veel zaken geregeld worden, vooral met lokale instanties. De begeleiding omvat een korte periode, waarbij met name de eerste weken intensief zijn.
Maatschappelijk begeleider. Statushouders die zijn gehuisvest, worden aansluitend begeleid door een maatschappelijk begeleider die hen wegwijs maakt in de lokale gemeenschap en hen stimuleert om te integreren en te participeren. De begeleiding omvat een langere periode, waarbij de eerste periode het meest intensief is.


Bert is maatschappelijk begeleider bij VluchtelingenWerk. Zijn cliënt is een Syrische tandarts die vanwege het oorlogsgeweld zijn land is ontvlucht. Anas kan in Nederland helaas nog niet als tandarts aan de slag, maar via zijn netwerk heeft Bert wel bereikt dat Anas wat werkervaring kan opdoen bij een plaatselijke tandartsenpraktijk. Bovendien heeft de arbeidscoach van VluchtelingenWerk precies uitgezocht wat Anas moet doen om in Nederland als tandarts erkend te worden. Anas is blij dat hij zijn leven weer richting kan geven. En Bert is blij dat hij deze vriendelijke man heeft leren kennen. Toen hij begon als maatschappelijk begeleider had niet gedacht dat hij zo zou uitzien naar het contact met 'zijn' cliënt.


"Bent u bewogen met vluchtelingen, maar zou graag op een andere manier bij ons werk betrokken willen worden? Wij denken graag met u mee. Inmiddels zijn er vrijwilligers bij ons actief als taalmaatje, gidsmaatje, administratief medewerker, receptiemedewerker, gastdocent, onderzoeker, enzovoort," stelt Vluchtelingenwerk Oegstgeest. Waar mogelijk wordt samengewerkt met kerken en andere (vrijwilligers)organisaties. Sommige organiseren een formulierenbrigade, andere koppelen maatjes om met statushouders ergens naartoe te gaan. Aanmelden kan bij: Ruud Montagne, teamleider VluchtelingenWerk Oegstgeest. rmontagne@vluchtelingenwerk.nl.