Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

Lima-Peru n 2000. Die vijftig meter zijn mij veel waard. Een recent artikel (24 juli 2018, NRC) over de beroerde situatie in Belgische gevangenissen, doet Zwerver denken aan Sjef.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft België meerdere keren veroordeeld. Om de slechte toestanden in de gevangenissen. Sjef is echter niet in België gedetineerd. Maar in het de trouwe lezer bekende Pabellon 7 van de gevangenis Lurigancho in Peru, en daar is hij erg blij mee. Die tevredenheid vindt Zwerver aanvankelijk vreemd, totdat Sjef het hem uitlegt. Een uitleg die het krantenartikel jaren later bevestigt.
Sjef was zeer bevriend met Govert over wie Zwerver onlangs twee stukjes schreef (vertraagde vrijlating). Ze lopen heel vaak met zijn tweeën heen en weer over de grote binnenplaats van Pabellon 7. Serieus converserend. Zo vaak dat die herinnering in Zwervers geheugen gegrift zit. Twee sympathieke rustige gevangenen die al pratend consequent op en neer wandelen, te midden van ongeregeld rondhangende lotgenoten.

Als Zwerver met Sjef in gesprek raakt legt deze hem eloquent uit waarom hij gevangenschap in Peru prefereert boven detentie in België (hij heeft kennelijk daar ook ervaring mee). In België zit je vrijwel de hele dag opgesloten in je cel en wordt je hooguit een uur per dag gelucht. Soms dat niet eens. Hier, in Lurigancho dus, kan je door de hele afdeling, inclusief de binnenplaats, vrij rondlopen. "Die vijftig meter op de binnenplaats zijn mij erg veel waard".
Een plezierige kennismaking en gesprek. Enkele dagen later een schok. Zwerver leest in de krant dat een Belg bij een ruzie is doodgestoken door een medegevangene. Wat? Het zal toch niet waar zijn? Sjef? Zo veel gedetineerde Belgen zijn er niet in Peru. Bij een volgend bezoek blijkt, helaas, dat Sjef inderdaad niet meer leeft.


Korte tijd later wordt Govert vrijgelaten. Die komt Zwerver nog wel eens tegen. Moet resterende straftijd in Lima doorbrengen. Houdt zich onder meer bezig met geven van zwemles.


Osger in de De Kempenaerstraat

cultuur n Het Open Monumentendagen & Osger Weekend staan weer voor de deur. Op zaterdag 8 en zondag 9 september zullen, verspreid over heel Nederland, meer dan 4000 monumenten gratis toegankelijk worden gesteld voor het grote publiek. Ook Oegstgeest zal dit weekend een podium zijn voor cultuursnuivers.

Tijdens dit weekend kan Winkelgebied de Kempenaer niet achterblijven. Diverse horecagelegenheden bieden speciale menu's aan in het kader van het thema van dit jaar: 'Europa'.

Ook zijn er een aantal monumenten in het winkelgebied die bezichtigd kunnen worden. Op vrijdagmiddag wordt de Europese vlag gehesen in het winkelgebied. De vlaggen zullen gedurende dit hele weekend de vlaggen van Winkelgebied de Kempenaer vervangen.

Afbeelding