Voorzitter Rien van Elsacker doet er alles aan om goede service te verlenen en met de tijd mee te gaan. | Foto WT
Voorzitter Rien van Elsacker doet er alles aan om goede service te verlenen en met de tijd mee te gaan. | Foto WT Foto:

Begraafplaats Groene Kerk heeft primeur met app

begraafplaats n Maar liefst 2000 graven zijn er te vinden op het oude en nieuwe deel van de begraafplaats van de Groene Kerk aan de Haarlemmerstraatweg. Om nabestaanden en geïnteresseerden de mogelijkheid te geven een graf eenvoudig te vinden en (online) te bekijken heeft het bestuur als eerste in Nederland een app laten ontwikkelen.

Door Willemien Timmers

Rien van Elsacker, voorzitter Stichting Begraafplaats Groene Kerk, zet zich samen met de rest van het bestuur, de vrijwilligers en beheerder Peter de Mol in om te blijven innoveren, om mee te gaan met de tijd en om mee te denken met families die afscheid moeten nemen van een geliefde.

"We merken dat onze website heel veel bezocht wordt, ook door mensen uit het buitenland. Met de app 'USplattegrond' van het programma 'UitvaartSuite' kan een bezoeker de naam intypen van een overledene. De app wijst dan precies aan waar dat graf op de begraafplaats, zowel op het oude als op het nieuwe deel, te vinden is. Bovendien is er in de meeste gevallen ook een foto te zien van hoe het graf er uit ziet." De nieuwe mogelijkheid is overigens ook van toepassing op urnengraven en urnen-nissen.

Van Elsacker legt uit dat op de begraafplaats bij de Groene Kerk, waarvan het oudste graf uit 1863 dateert, ook veel markante personen begraven zijn. "We zijn nog bezig met het samenstellen van een lijst. Veel mensen bezoeken bijvoorbeeld het graf van historicus Johan Huizinga, of van de ouders van Jan Wolkers."

Het bestuur van de Stichting Begraafplaats Groene Kerk kan niet genoeg benadrukken dat de begraafplaats voor iedereen is. "Je hoeft geen lid te zijn van de protestantse kerk om hier begraven te worden. Vanaf het begin heeft men bij de Groene Kerk al een hoekje algemene begraafplaats gekend, en nu nog steeds kan iedereen hier begraven worden."
Dit najaar wordt voor de tweede maal een lichtjesavond op en rond de nieuwe en oude begraafplaats georganiseerd. Iedereen is daarbij welkom. Of je nu ter nagedachtenis van een dierbare een kaarsje wil neerzetten bij een graf of urn of de gedenkboom, wil luisteren naar muziek of gewoon de begraafplaats wil bekijken. Vorig jaar bezochten bijna 500 mensen deze avond.