Afbeelding
Foto:

Hans Oudendorp schrijft boek over ontwikkelingen in de dienstplicht

lezen n "Soms gebeurt alles tegelijk", vertelt oud-Oegstgeestenaar Hans Oudendorp (die ook redacteur is van het Nederlandstalige weekblad Hallo, dat verschijnt aan de Costa Blanca), als hem gevraagd wordt iets te vertellen over zijn boek dat sinds vorige week te koop is. Niet alleen verscheen vrijdag zijn boek maar staat ook dagelijks zijn column 'Oegstgeestenaar in Spanje' op de website van de Oegstgeester Courant.

"Op 27 juli verscheen mijn boek Dienstplicht zo gek nog niet, maar op die datum werd ook toevallig mijn eerste dagelijkse column in de Oegstgeester Courant geplaatst en alsof het nog niet genoeg was zag ik 's avonds op het tv-journaal een uitgebreide reportage over het fenomeen Maatschappelijke Diensttijd, nota bene een hoofdstuk uit mijn boek, dat is toch niet te geloven? Toeval natuurlijk want dat alles had ik nooit zelf zo kunnen plannen. Ik ontmoette vorig jaar in onze oude woonplaats Oegstgeest de eindredacteur van de Oegstgeester Courant, we raakten aan de praat en ze vroeg of ik iets wilde schrijven over het leven in Spanje. Ik had al het een en ander verzameld in de loop der jaren en hoefde het alleen in hapklare brokken te knippen voor publicatie. Oegstgeest is een schrijversdorp wordt wel eens gezegd. Het zijn bij elkaar twintig stukjes over uiteenlopende onderwerpen."


Dienstplicht

"Ruim 15 jaar werkte ik bij de Directie Dienstplichtzaken van het ministerie van Defensie en daarna nog eens 15 jaar bij de Directie Voorlichting en Communicatie, waar ik ook voorlichting heb gegeven over de dienstplicht. Bij die afdeling werden jaarlijks duizenden brieven ontvangen van jongens die wel of niet in militaire dienst wilden. Alinea's uit veel van die brieven waren de moeite waard om te bewaren en dat heb ik gedaan. Meestal is het niet komisch bedoeld maar als men leest wat voor ellende de jongens tevoorschijn toverden als ze naar de keuring moesten of in dienst moesten opkomen, dan moet men toch wel lachen."
"Ook de ambtenaren die bij dienstplichtzaken werkzaam waren krijgen aandacht. Ze moesten van een historisch pandje in Den Haag naar een enorm nieuw complex in Kerkrade verhuizen, terwijl onder de Hagenaars werd gezegd: Zuid-Limburg dat is wel leuk, maar alleen voor de vakantie. De animo was niet groot. Ook de bijverdiensten vielen voor verschillende ambtenaren weg. In Den Haag verkocht de één sigaretten uit z'n bureaula (er was geen kantine) en rond de jaarwisseling vuurwerk, een ander had een soort kapsalon ingericht achter een paar kasten en knipte de haren van collega's onder kantoortijd. Had men geen vak geleerd dan ging men 's avonds en op zaterdag op het hoofdpostkantoor brieven sorteren. Men moest wel, want vooral in het begin waren de rangen laag op die afdeling en het waren haast allemaal gezinnen met kinderen. In Kerkrade bleven ze trouw hun werk doen, tot zaak er onder protest werd gesloten door een beslissing van de politiek. Ruim 300 ambtenaren verloren er hun baan toen de opkomstplicht werd opgeschort.'

Hans Oudendorp besluit: "De huidige minister van Defensie, mevrouw Ank Bijleveld, heeft de gender-neutrale dienstplicht in de Tweede Kamer voorgesteld. Zij was min of meer de aanleiding voor het publiceren van het boek Dienstplicht zo gek nog niet. Op 16 augustus, als de minister terug is van zomerreces, mag ik het eerste exemplaar van het boek aan haar overhandigen op het ministerie in Den Haag."