Ook bij het hondenstrandje is het groen. | Foto Wil van Elk
Ook bij het hondenstrandje is het groen. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Bestemmingsplan Vinkeweg 73 ter vaststelling naar gemeenteraad

politiek n Het college heeft besloten om het bestemmingsplan Vinkeweg 73, de Nota beantwoording zienswijzen ter vaststelling voor te leggen aan de raad.

Met het vaststellen van het bestemmingsplan wordt het bestemmingsplan-proces afgerond.

Op dit adres wil Rijnsburger Marco van den Bosch een bedrijf beginnen om palingen te kweken, roken en verkopen. Hiervoor moest het huidige bestemmingsplan worden gewijzigd.

Vorig jaar juni uitten omwonenden onder andere hun zorgen over het feit dat het palingbedrijf op termijn veel groter kan worden dan gewenst. De raadsman van Van den Bosch liet toen schriftelijk weten dat er geen zorgen hoeven te zijn over de schaalgrootte van het bedrijf in de toekomst. 'Het een kleinschalig initiatief dat draait om de kwaliteit van de paling. Het is dan ook absoluut niet de bedoeling om in de toekomst te kunnen groeien tot een grootschalig bedrijf.' De aanvrager schrapte de standaard afwijkingsmogelijkheid om te kunnen groeien tot een bouwblok van 1,5 hectare uit zijn verzoek. Ook de mogelijke bestemming 'wonen' op het perceel kwam te vervallen.


Vuurwerkverbod in Leiden

politiek n De Leidse gemeenteraad heeft ingestemd met een motie van de Partij voor de Dieren om Leiden, als een van de eerste gemeenten in Nederland, binnen vier jaar vuurwerkvrij te maken, zo meldt Unity.nu.

Er wordt de komende tijd een stappenplan ontwikkeld om de vuurwerkvrije zones op te rekken tot aan de gemeentegrenzen.
Om vuurwerkliefhebbers tegemoet te komen wil de raad wel een centrale vuurwerkshow organiseren.

Leiden gaat de komende tijd in overleg met Oegst­geest en andere aangrenzende gemeenten om overlast in die plaatsen zoveel mogelijk te voorkomen.


Blauwalg in De Klink

Verkoeling n De weersverwachtingen noemen veel zon en hoge temperaturen. Toch zijn er weinig mensen die verkoeling zoeken bij de Klinkenbergerplas. De reden hiervoor lijkt de blauwalg te zijn.

Op maandag 23 juli was er weinig publiek bij de Klinkenbergerplas. De ijscoman was dan ook snel weer weg. Slechts een enkeling waagde zich in het water dat al een beetje groen kleurde. Het water van de grote plas oogde prachtig blauw, maar aan de kant was het vies en op sommige plekken was het dinsdag al helemaal grauw aan het worden zoals te zien is op de onderste foto. Ook bij het hondenstrandje was het groen door de algen, zie de bovenste foto. "Raar dat er geen waarschuwingsborden staan", merkte een wandelaar uit Noordwijk op terwijl hij een van zijn honden terugriep uit het water. "Ik loop hier dagelijks, het is hier heel fijn om te wandelen!" Een stuk verderop springt een hond spontaan het water in. "Hij is gek op water. Hij drinkt er nooit van", zei zijn baas.

Bestrijding

Het Hoogheemraadschap van Rijnland kondigt op haar website aan: "De Klinkenbergerplas in Oegst­geest kampt momenteel met blauwalg. Daarom wordt de plas op dinsdag 31 juli behandeld met sterk verdunde waterstofperoxide". De actie is dit keer later in het seizoen om er meer profijt van te kunnen hebben.
(Foto's Wil van Elk)

Op sommige plekken is het al helemaal groen. | Foto Wil van Elk