Ton Koot: 'De brand in een paviljoen van Rivierduinen heeft mij het meest aangegrepen.'
Ton Koot: 'De brand in een paviljoen van Rivierduinen heeft mij het meest aangegrepen.' Foto: PR

Ton Koot: bevlogen chef

jubileum n In aanloop op het 300-jarig bestaan van de vrijwillige brandweer Oegstgeest zal het komend jaar iedere vierde woensdag van de maand een artikel over het jarige korps worden gepubliceerd. In dit artikel een gesprek met Ton Koot, sinds 2009 ploegchef Oegstgeest. Hij is ook in beroepsmatig opzicht bij de brandweer betrokken. Een gesprek met een brandweerman met motivatie voor zijn vak.

Door Wim van Tuijl

"Ik ben 16 jaar beroepsmilitair geweest, waarbij ik werkzaam was bij de Verbindingsdienst", opent Ton. Hij kwam in 1988 in Oegstgeest wonen; dichtbij zijn werkplek: de bunker aan de Kwaaklaan. "In 1990 eindigde mijn werkzaamheden in Oegstgeest en heb ik de militaire dienst verlaten. Ik miste direct het kameraadschappelijke dat je in teamverband met elkaar opbouwt. Na een gesprek op de 5 meimarkt bij de stand van de brandweer meldde ik mij aan. Ik paste in het profiel, maar was met mijn leeftijd van 37 twee jaar te oud.

Enkele jaren later golden soepeler regelingen omtrent leeftijd en zo kwam ik alsnog bij de brandweer." De gemotiveerde Ton volgde meerdere opleidingen en bereikte uiteindelijk de functie van ploegchef vrijwillige brandweer Oegstgeest.
De brandweerploeg Oegstgeest telt op dit moment negentien brandweermannen en twee brandweervrouwen. "Het is een prima team met gemotiveerde mensen die goed met elkaar samenwerken in goede harmonie. Vandaar dat er weinig verloop is." Ton geeft aan dat de toekomst er anders uitziet. Onder meer de locatie Oegstgeest houdt op te bestaan en gaat samen met de brandweer Leiden-Noord en Leiderdorp op één locatie aan de Schipholweg 130. Dit is het adres waarop de nieuw te bouwen regionale brandweerkazerne komt te staan. Het gebouw ligt dus zeer nabij Oegstgeest.


Binnen acht minuten

Ton legt uit dat bij alarm bij alle leden van de brandweer de pieper afgaat. "Je weet nooit waar alle collega's zijn. We maken gebruik van een paraatheid-app. Hierdoor hebben we een goed beeld of er voldoende leden aanwezig zijn", vertelt hij. Vervolgt: "Over het algemeen kunnen we met een volledige ploeg uitrukken. Een enkele keer lukt het niet en alarmeert de alarmcentrale één van de omliggende korpsen voor assistentie", onthult hij. De vraag of hij in zijn functie van ploegchef altijd aanwezig moet zijn, antwoordt hij ontkennend. "Nee", zegt Ton. "Komt er een melding, dan wordt er een bevelvoerder aangewezen. Meerdere leden binnen de groep zijn hiervoor opgeleid. Het bereiken van die functie vraagt een speciale opleiding van drie jaar," geeft hij aan.


Aangrijpende gebeurtenis

Ton hoeft niet lang na te denken welke brand hem het meest heeft aangegrepen. "Dit was in 2011; de brand van een paviljoen bij Rivierduinen. Daar werden we geconfronteerd met de verstikkende en dodelijke uitwerking van rookontwikkeling. Deze wordt bevorderd door materialen waarin onder andere olieproducten zijn verwerkt. Drie bewoners overleefden het niet. Dit had veel impact op de hulpverleners", besluit hij. "Voor mij was dit het ergste incident tijdens mijn jaren bij brandweer Oegstgeest."

Afbeelding