Droogte en hitte, ook bij de Klinkenbergerplas. | Foto Wil van Elk
Droogte en hitte, ook bij de Klinkenbergerplas. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

KNMI voorspelt tropisch warme dagen tot aan 36 graden

hitte n De warmte en de droogte is voorlopig het land nog niet uit. Het KNMI voorspelt 'tropisch warme dagen met landinwaarts maxima tussen 30 en 36°C, zonnige perioden en recorddroogte'. Daarom heeft het RIVM met ingang van maandag 23 juli het Nationaal Hitteplan geactiveerd.

Het RIVM roept op om extra goed te zorgen voor kwetsbare mensen, zoals ouderen, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in verzorgingshuizen. Extra alertheid kan gezondheidsproblemen door het warme weer beperken. Ook de zonkracht is de komende dagen hoog.

Tropisch

Deze week komen de minima op veel plaatsen niet meer beneden de 20°C, voorspelt het KNMI. Vanaf zaterdag is er een toenemende kans op regen of onweer en zondag wordt het minder heet. Van maandag 30 juli tot en met maandag 6 augustus blijft het zomers tot tropisch warm, maar is er wel af en toe kans op onweersbuien.

Tips

Tips van GGD Hollands Midden bij extreme hitte:
•Zorg dat u altijd een flesje water bij de hand hebt, zeker als u naar buiten gaat of met de auto op pad gaat.
•Maak gebruik van de koelere ochtend en avond voor uw boodschappen of wandeling. Neem een (voeten)bad of douche. Zoek verkoeling onder een boom of bij water en slaap niet onder een te warme deken.
•Zorg voor extra frisse lucht door het openen van ramen en/of deuren op tijdstippen dat het buiten koeler is, zoals 's avonds, 's nachts en 's ochtends.
•Let extra op elkaar bij warm weer en steek een helpende hand toe."

Droogte

Politie Leiden Noord waarschuwt op Facebook tegen natuurbrandjes: "Al maanden heeft het niet goed geregend. Het gras is geel uitgeslagen en de bosschages staan er uitgedroogd bij.
Houd rekening met de droogte en het feit dat al het groen nu met enig contact met vuur (bijvoorbeeld een brandende sigaret) in brand kan vliegen!"

Het neerslagtekort bedroeg vorige week gemiddeld over Nederland al 230 millimeter. De huidige droogte is niet met klimaatverandering in verband te brengen, aldus het KNMI.

De kracht van de ultraviolette (UV) straling van de zon is de komende dagen ook hoog. Waarschijnlijk ligt die zo rond de 7. Dat betekent dat de huid al binnen vijftien minuten kan verbranden.