Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

Die vliegtuigen toch!

Het was de afgelopen weken schitterend weer in ons groene Oegstgeest en dat nodigde uit om veel buiten te zijn en te genieten met familie en vrienden. Althans, zo zou het moeten zijn, ware het niet dat de gesprekken zeer regelmatig stokten. Van de vroege ochtend tot de late avond vlogen er namelijk continu vliegtuigen over.

Dat vliegtuigen 'op een verantwoorde hoogte' overvliegen is inherent aan het wonen in de randstad. De geluidsoverlast is echter de afgelopen weken enorm toegenomen. Het Bewoners Aanspreekpunt Schiphol - BAS (www.bezoekbas.nl) gaf aan dat sinds 1 juli de Kaagbaan weer beschikbaar is en dat hebben we dan ook gemerkt. Je kunt op deze website terecht met je vragen en klachten. Daar heb ik natuurlijk gebruik van gemaakt en nu maar hopen dat er ook daadwerkelijk iets mee gebeurd. Toevallig kreeg ik een artikel onder ogen over een jaarlijks onderzoek naar de beste woongemeenten van Nederland. Oegstgeest staat regelmatig in de top tien en dat wordt bepaald op basis van circa 100 indicatoren. Zou de indicator vliegtuiglawaai hierin met de juiste weging zijn meegenomen? Geluidsoverlast is namelijk funest voor een ieders welzijn en niet zomaar een indicator.

Het was dus niet genieten van het mooie weer in "een van de mooiste gemeenten van Nederland"! Natuurlijk zijn er initiatieven, zoals BAS en 'De stichting tegen vlieghinder boven Oegstgeest en omgeving' - OZV (www.vlieghinder-oegstgeest.nl) om dit aan de kaak te stellen, maar zijn al die inspanningen echt effectief? De lokale politiek zou zich meer moeten roeren, want in de afweging tussen het economisch belang en het welzijn van de burgers, lijken wij aan het kortste eind te trekken. Een belangrijk middel dat wij hebben is het blijven uiten van ons ongenoegen en dus klachten melden, melden en nog eens melden bij BAS. Ook het steunen van het lokale initiatief OZV is belangrijk. Wellicht doet de democratie dan z'n werk.


D. van Starkenburg
Oegstgeest


Werkzaamheden Nieuweroord begonnen

wonen n De voorbereidingen voor de bouw van de appartementen op locatie Nieuweroord zijn in volle gang. Leiden-Nieuweroord B.V. heeft inmiddels opdracht gegeven te beginnen met het bouwrijp maken van de locatie en het bouwen van de appartementen aan de Rijnsburgerweg in Leiden, zo meldt Unity.nu.

Op dinsdagavond 10 juli is er voor omwonenden een informatiebijeenkomst gehouden over het project Nieuweroord. Tijdens deze bijeenkomst werd de start van de werkzaamheden voor het bouwrijp maken en de bouw toegelicht. Zo werd er onder andere meer verteld over de in- en uitritten rond de bouwplaats, de bouwplaatsinrichting, de planning en de maatregelen om overlast te beperken.

Op maandag 16 juli is begonnen met het bouwrijp maken van de grond. IBB Kondor start eind juli met bouwen. Naar verwachting worden de appartementen halverwege 2020 opgeleverd.


Waterpeil in de polder

vervolg van de voorpagina

Watervogels vonden evenwel hun weg, want er waren nog rest-poelen. Boswachter Maarten Laming van Het Zuid-Hollands Landschap. "Wij kunnen als organisatie niets aan het waterpeil doen, maar weten dat de dieren hun plekje wel weer vinden in de polder. Onze enige zorg is dat als het water te laag gaat staan, het teveel gaat opwarmen, en de kans op botulisme toeneemt. Als het niet regent, is er ook geen circulatie in de polder."

Vanaf vrijdag 15 juli liet het hoogheemraadschap weer water in de polder lopen zodat alle watervogels, onder andere lepelaars, weer met hun poten in het water stonden.

Verder zakken

Overigens had het water in de 'Polders Poelgeest' nog verder mogen zakken volgens de afspraken die het Hoogheemraadschap van Rijnland met het Zuid-Hollands Landschap heeft. "Het peil stond nu op -1,35, en het had nog tot -1.40 meter mogen zakken", laat woordvoerder Gerbrant Corbee van het Hoogheemraadschap van Rijnland weten. "We laten niet zomaar water in een polder lopen, omdat we zo min mogelijk gebiedsvreemd water willen binnenlaten." Of deze situatie zich deze zomer nog een keer zal voordoen, is niet te zeggen volgens Corbee. "Dit droogvallen van de polder hebben we nog niet eerder meegemaakt. De droogte zorgde voor een uitzonderlijke situatie."

Dode eenden

Vlak naast de polder, in de sloten van de Martinus Houttuynhof, werden eind vorige week meer dan twintig dode vogels uit het zuurstofarme water gehaald. Ook is er een zestal zieke vogels overgebracht naar de Eendenkooi in Warmond, zo meldt Unity.nu.
Het Hoogheemraadschap van Rijnland laat nu onderzoeken wat de precieze oorzaak is van de dood van de dieren. Mogelijk is er sprake van botulisme. Zondag 15 juli zijn deze sloten, met behulp van de brandweer, bijgevuld met vers en iets koeler water.
"Zolang we de doodsoorzaak van de eenden niet weten, zullen we het water niet gaan rondpompen, om te voorkomen dat eventuele virussen zich verspreiden", aldus Corbee. (WT)

(Nog drie foto's op pagina 17)