Kinderen vonden het spannend om een echt imkerpak aan te passen. | Foto Joost Ligthart
Kinderen vonden het spannend om een echt imkerpak aan te passen. | Foto Joost Ligthart Foto: Joost Ligthart

Oegstgeester Honing populair op de Open Imkerijdag

bijen n De Open Imkerijdag Oegst­geest, afgelopen zondag 15 juli op Landgoed Oud-Poelgeest, trok zo'n 175 bezoekers, waarvan het merendeel gezinnen met jonge kinderen. Ook waren er bezoekers met een bijzondere belangstelling en fascinatie voor bijen, waarvan sommigen overwegen zelf ook imker te worden.

De rondleidingen op de bijenstand van Oud Poelgeest, door ervaren imkers van Imkervereniging Oegst­geest, werden met veel aandacht door oud en jong gevolgd. Ook de aanwezigheid van de bijen-observatiekast, waarin bezoekers de koningin konden zoeken tussen duizenden (werk)bijen, kreeg grote belangstelling. Het terugvinden van de moer (bijenkoningin) is een lastige opgave, maar was gelukkig iets eenvoudiger gemaakt, omdat deze vooraf door imker Hans van der Post was gemerkt met een kleine stip.

Het jaar 2018 is een bijzonder goed honingjaar. Veel mensen vonden het bijzonder om honing uit hun eigen dorp te kunnen kopen en kwamen daar speciaal voor langs.

Voor de kinderen was er van alles te doen en te beleven. Het rollen van bijenwaskaarsen was heel populair. Ook vonden kinderen het spannend om een echt imkerpak aan te passen.

Ondanks de warme zonovergoten dag, was het aangenaam vertoeven onder de beschutting van de loofrijke bomen op het Landgoed van Kasteel Oud-Poelgeest.

Imkervereniging

In de bijentuin van Imkervereniging Oegstgeest op landgoed Oud-Poelgeest, huisvesten verschillende lokale imkers hun bijenvolken. Bijenhouden is meer dan een bijenvolk met 40.000 – 50.000 bijen in een kast onderbrengen en verzorgen. Het betekent ook oogsten en slingeren van de gewonnen honing, bijvoeren, het vangen van/of voorkomen van bijenzwermen en inspelen op het veranderlijke weer en de natuur.
De bij neemt een belangrijke plaats in binnen de biodiversiteit en in onze voedselvoorziening. Honingbijen en vele soorten solitaire bijen en hommels maken moeilijke tijden door. Onder andere door een gebrek aan bloemen en gebruik van pesticiden, lopen de aantallen van deze belangrijke bestuivers terug. www.imkervereniging-oegstgeest.nl.