Afbeelding
Foto:

Renske Natté

Graag praat ik met jongeren die mij enthousiasmeren met hun opmerkelijke verhalen. Oegstgeestse Renske Natté (18) is daar ook een mooi voorbeeld van.

Door John Vroom

"In mijn kinderjaren hadden wij thuis een Filipijnse au-pair die mij veel vertelde over het leven in dit soort Aziatische landen en ik denk dat daar mijn wens is ontstaan om deze landen te bezoeken en daar als vrijwilligster iets voor deze mensen te betekenen. Vlak voor mijn eindexamen werd ik gescout door een modellenbureau dat mij adviseerde een tussenjaar te nemen en er werd mij een contract aangeboden om in Parijs als model te gaan werken. Na een paar shoots ontdekte ik dat het modellenwerk niet mijn wereld was, maar ik had nu wel een tussenjaar. Met mijn oma had ik vaak gesprekken over hoe mooi Italië was en bedacht mij: 'Ik ga Italiaans studeren in de buurt van Sienna', want ik wilde altijd al een extra taal leren. Ik woonde drie maanden bij een Italiaans gastgezin dat alleen maar Italiaans sprak en zo leerde ik de taal en maakte kennis met het echte Italiaanse leven.

Maar ik had in dat tussenjaar nog veel tijd over en daar kwam de gedachte weer boven om vrijwilligerswerk te gaan doen in een Aziatisch land. En via internet zag ik een mogelijkheid om Engelse les te gaan geven op een aantal scholen op Bali. Ik had mij goed voorbereid, maar het was toch wel een cultuurshock. Ik kwam daar in een gastgezin waar drie generaties met elkaar leefden in een huis. Geen enkele vorm van privacy, maar wel een enorm gevoel voor zorgen voor elkaar met groot respect voor de oudere generatie. Opvallend was wel dat iedereen met een eigentijds mobieltje rondliep. Dagelijks had ik zo'n klasje van 20 kinderen die graag Engels wilden leren, want op Bali ziet men ook wel dat het toerisme een belangrijke factor is en daarvoor moet je de Engelse taal beheersen. Ik bleef daar zes weken. In al die jaren had ik contact gehouden met onze Filipijnse au-pair en toen zij hoorde dat ik op Bali was stelde zij voor bij haar langs te komen en toen heb ik mijn vluchtschema gewijzigd en heb daar nog een weekje vertoefd.
Tussen Italië en Bali werd mij duidelijk wat ik na mijn tussenjaar wilde gaan doen en heb mij ingeschreven bij het University College in Utrecht waar je volgens het Amerikaanse systeem zelf je vakken kan kiezen, zoals Psychologie, Antropologie en tot mijn grote genoegen ook Italiaans. Ik denk dat dit tussenjaar mij tot zover een hoop gebracht heeft wat levenswijsheid en zelfstandigheid betreft".
Tja Renske, heel opmerkelijk!

Heb jij ook een opmerkelijk verhaal? Laat het ons weten! redactie@oegstgeestercourant.nl

Afbeelding